RSS kullanımı, internet sitelerine farklı zamanlarda eklenen içeriklerin sitenin okuyucuları tarafından kolaylıkla takip edilmesini sağlar. Siteler tarafından kullanılan ve yardımcı bildirimci görevini üstlenen RSS, kişilerin diledikleri sitelerin başlıklarını bilgisayarlarına yüklemektedir. Her gün internet sitelerini ziyaret etmenin kullanıcıların vaktini alıyor olması, bu yardımcı bildirimcinin sıklıkla kullanılıyor olmasını sağlar. RSS kullanımı, ilgi alanınızı içeren herhangi bir paylaşımı kaçırmanızı engeller ve bu paylaşımlara hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlar.
RSS Ne İşe Yarar?
RSS kullanımı çeşitli internet sitelerinde okuma ve araştırmalar yapan pek çok kullanıcının, her gün bu sitelere girerek vakit kaybetmesini engellemektedir. İnternet sitelerinin merak ettiğiniz konular hakkında yeni paylaşımlarını arıyor olmak, günün uzun bir bölümünü alabilir. Bu yardımcı bildirimci kullanıldığında ilgi alanınız olan konular hakkında üretilen yeni içeriklere hızlı ve otomatik bir şekilde ulaşırsınız. RSS bu sitelerde açılan başlıkları toplar, topladığı başlıkları ise bilgisayara veya talep edilen internet sitesine yükler. RSS terimi, really simple syndication yani gerçekten basit dağıtım kelimelerinin baş harflerinden üretilmiştir.
RSS sistemi, .xml ve .rss uzantısına sahip olan dosyaları standart formata dönüştürerek kullanım kolaylığı sağlayan bir sistemdir. Ancak internette bulunan tüm sitelerin RSS sistemine izin vermediğini de göz ardı etmemek gerekir. Fakat bu sistemi kullanan pek çok internet sitesinin bulunması, çoğu içeriğe kolaylıkla ulaşabiliyor olmayı sağlamaktadır. Dolayısıyla bu sistem, internet üzerinde üretilen içeriklerin büyük bir çoğunluğuna vakit kaybetmeden ulaşabiliyor olmayı sağlamaktadır.
RSS Nasıl Çalışır?
Bir internet sitesinde bu yardımcı bildirimcinin kullanılması için, internet sitesinin RSS feed’lerini, yani akışlarını okuyucuları ile paylaşıyor olması gerekir. Pek çok internet sitesinin RSS akışlarını paylaştıkları görülmektedir.
İnternet siteleri için büyük bir öneme ve işleve sahip olan RSS, en genel tanımıyla internet sitelerini kolaylıkla takip etmeyi sağlar. RSS adı ile anılmakta olan bu sistem, belirli aralıklarla güncellenerek, kullanıcıların kullanım esnasında herhangi bir problem yaşamamaları konusunda yardımcı olmaktadır. Bu sayede kullanıcılar internet sitelerinin akışlarından geri kalmaz ve ilgi alanları içerisinde olan güncel bilgileri kolaylıkla takip edebilir. Ayrıca kullanıcıların araştırma yaptıkları konuya zorluk yaşamadan ulaşabiliyor olması içinde, bu sistemin kullanılması önerilir.
Kişisel akışınızı ayarlamak için izleyebileceğiniz yöntemler bulunur. Bunun için öncelikle RSS okuyucu ya da kaynağını bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. Bu indirmeler üzerinde pek çok ücretsiz RSS olduğunu görmek mümkündür. Uzantı ve uygulama biçiminde bulunan RSS kaynaklarından herhangi birini, tercih ettiğiniz cihaza indirmeniz, kullanım için zorunludur. Bu kaynaklar mobil cihazlara ya da bilgisayarlara indirilerek, yüklenebilir. Ardından tercih ettiğiniz internet sitesine giderek, bu sitenin RSS linkini bulmanız gerekmektedir. Eğer bulunamıyorsa, arama motorunda arıyor olduğunuz web sitesinin adını RSS ekleyerek yazmanız gerekir. Bu URL’yi kopyalayarak indirdiğiniz kaynağa yapıştırdığınızda, bu siteyi kaynağınıza ekleme işleminiz tamamlanmış olacaktır. Dilediğiniz ve RSS kullanımına izin veren tüm internet siteleri için bu işlemi gerçekleştirerek, siteleri RSS kaynağınıza ekleyebilirsiniz.
RSS Kaynak Türleri
RSS yayınlarının özelleştirilebiliyor olması, bu sistemin kullanımını yüksek oranda kolaylaştırır. Düzenli olarak güncellenen RSS sisteminin pek çok kaynağı bulunmaktadır. RSS kaynaklarını kullanmak kişilere çeşitli avantajlar sunmaktadır. Farklı konularda çeşitli haberleri güncel olarak takip edebiliyor olmak veya hava durumu bilgilerine kolaylıkla ulaşmak RSS kullanımının yararları arasında gelmektedir. RSS okuyucuları ücretli ve ücretsiz şekilde kullanılan pek çok kaynağı içermektedir. Bunlardan en bilindik olarak feedly, panda, reeder 3, feeder ve feedreader gelmektedir. Bu okuyucular, RSS sisteminin hangi cihaz üzerinden ve hangi işletim sisteminde kullanıldığına göre farklılık gösterir.