Dijital pazarlama stajyeri olan birçok genç, gün geçtikçe gelişim gösteren bu sektörde erkenden tecrübe kazanmaktadır. Henüz öğrenimine devam edenler ya da mezun olanlar arasından seçilenler dijital pazarlama stajı sayesinde hedeflerine ulaşmaya bir adım daha yaklaşmaktadır. Arama motoru optimizasyonu, içerik pazarlama ve web sitelerinin geliştirilerek daha faydalı hale getirilmesi konularında staj görenler, tüm bu konuları ve daha fazlasını uygulamalı olarak öğrenme fırsatı kazanmaktadır
Table of Contents
Dijital Pazarlama Stajyerinin Görevleri Nelerdir?
Dijital pazarlama stajyeri görevi belirlenirken dikkat edilen noktalardan biri eğitimine devam edip etmediğidir. Henüz öğrenimini tamamlamamış olan dijital pazarlama stajyeri ile mezun stajyerin görevleri farklı olmaktadır. İş yükü açısından mezun olanların daha fazla sorumluluk ve görev aldıklarını söylemek doğru olacaktır.
Dijital pazarlama stajyeri görevleri şunlardır:
- Popüler pazarlama yöntemlerini araştırmak ve bu bilgiler ışığında bulduğu fikirleri ilgili birimlere sunmak.
- Şirketin mevcut pazarlama kampanyalarını takip ve analiz ederek başarı durumu hakkında rapor hazırlamak.
- Bağlı olduğu departmanla (Genellikle içerik departmanı) birlikte çalışarak yaptığı rakip analizlerini sunmak.
- Arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda ilgili birime yardımcı olmak amacıyla anahtar kelime araştırması yapmak.
- Çeşitli sosyal medya platformlarında kullanılması için ilgi çekici ve merak uyandırıcı içerikler oluşturmak ya da bu konuda bilgi toplamak.
- Dijital pazarlama uzmanlarını gözlemleyerek ve iş birliği yaparak trend pazarlama tekniklerini uygulamak.
- Bazı durumlarda, web içeriği geliştirilmesinde aktif rol almak.
Dijital Pazarlama Stajyeri Nasıl Olunur?
Dijital pazarlama stajı için genellikle üniversitelerin iletişim, işletme, reklam ve pazarlama, endüstri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, iktisat, grafik tasarım ve benzeri bölümlerinde okuyan ya da mezun olan kişiler tercih edilmektedir.
Bunların dışındaki bölümlerde öğrenim görenlere, kendilerini geliştirdiklerini sertifika ve benzeri belgelerle kanıtlamadıkları sürece pek fazla şans verilmemektedir.
Dijital Pazarlama Stajyerinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Sürekli güncellenen bu sektörde başarılı olmak isteyen bir dijital pazarlama stajyeri şu özellikleri taşımalıdır:
- Kendini geliştirmeye ve yeniliklere açık
- İyi derecede İngilizce bilmek
- WordPress ve photoshop programlarına hakim olmak
- Sözlü ve yazılı iletişim becerilerinin gelişmiş olması
- Takım çalışmasına uygun, insanlarla iletişimi kuvvetli
- Görev ve sorumluluk bilincine sahip olmak
- Yaratıcı olmak
- SEO kurallarına hakim olmak
- Araştırmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi sevmek
Dijital Pazarlama Stajının Faydaları Nelerdir?
Dijital pazarlama sektöründe staj yaptığınızda birçok tecrübe kazanmanız mümkündür. Bunlardan en önemlisi sektörde kullanılan pazarlama stratejilerine hakim olmaktır. Sürekli güncellenen bir sektör olduğundan araştırma yeteneğiniz de önemli ölçüde gelişecektir.
Mezun olmadan ya da dijital pazarlama uzmanı olarak işe başlamadan önce böyle bir stajın içinde yer aldığınızda sektörde çevre yapmanız ve ilerleyen zamanlarda bu bağlantıları kullanmanız mümkündür.
Dijital pazarlama stajyeri görevleri arasında olmazsa olmazlardan biri birden fazla işi aynı anda takip etmek olacaktır. Bu sebeple staj aşamasında bu yönünüzü geliştirmeniz önceliğiniz olmalıdır. İçerik üretmeyi, web sitesi geliştirmeyi teorik olarak bilseniz bile staj sayesinde uygulama şansı da bulabileceksiniz.
Dijital pazarlama stajı ile birlikte sürekli olarak gelişen bir sektör olan dijital pazarlamada önemli bir kariyer yapılabilir. Bu kapsamda da pazarda lider olan markaların çatısı altında çalışmaya başlamak veya kendi dijital pazarlama girişimini yapmak olanaklı hale gelebilir. Dijital pazarlama sadece bir ürünün satılması için pazarlanması anlamına gelmez. Her şeyden öte sürekli gelişen dijital dünyanın daha iyi anlaşılması ve işlevsel hale getirilmesi anlamı taşır.