Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Linux Mint Nedir? Ne İşe Yarar?

Bize Puan Verin

Linux Mint masaüstü kullanıcılara yönelik olarak geliştirilmiş bir Linux dağıtımıdır. Geliştirilmesinde Ubuntu ve Debian temel alınmıştır. Güçlü, kolay kullanımlı, modern ve şık bir işletim sistemi olmayı hedefleyen bir çalışma sistemine sahiptir.

Günümüzde en sık kullanılan masaüstü Linux kullanımlarının arasında Ubuntu ve Linux Mint gelir. Linux tabanlı işletim sistemlerinin en sevilenleri arasında bulunan Mint’in kurulumu ve kullanımı tamamen ücretsizdir. Hem Windows hem de macOS işletim sistemlerinde pek çok farklı kontrol ve özelleştirme düzeyi sunar.

Linux Mint Nedir?

Bir işletim sistemi olarak ele alınmakta olan Linux Mint, günümüzde milyonlarca kullanıcıya sahiptir. Bu işletim sistemi hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlar için özel olarak tasarlanmıştır. 2021 yılında 15. Yılını kutlayan bu işletim sistemi, başarısı sebebiyle en sık tercih edilen işletim sistemlerinin arasında gelmektedir. Yakaladığı başarının pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler arasında işletim sisteminin açık kaynaklı olması, ücretsiz olması, topluluk odaklı olması bulunur. Bunun yanı sıra Lixus Mint; Debian ve Ubuntu’ya dayanır. Böylelikle on binlerce paket sağlar; güvenilirdir. Linux mimarisinin sağlamlığı sayesinde gerektirdiği bakımlar oldukça azdır.

Linux Mint kullanmak için önyüklenebilir bir DVD ya da USB kullanmak yeterlidir. Kullanıcılar böylelikle gerekli ISO dosyasına ulaşabilir. Linux Mint hem bireysel kullanıcılar hem de işletmelerin kullanımı adına uygunmuş. Şirketler adına beş yıl süre ile desteklenmiş olan bir sürüm sağlar. Talep eden kullanıcılar Linux Mint’i ticari amaçlarla da kullanabilir.

Linux Mint Sistem Gereksinimleri

Bu işletim sistemi oldukça eski ve ikinci el olan bilgisayarlarda dahil çalıştırılabilir olmasıyla oldukça önemli bir yere sahiptir. Linux Mint işletim sistemini çalıştıra bilmeniz için gerekli olan özellikler şu şekilde sıralanabilir;

  • Linux Mint’in tam sürümü yalnızca 2 GB RAM gerektirmektedir. Daha rahat bir kullanım adına 4 GB RAM tavsiye edilir.
  • Çalıştırmak için gerekli olan disk alın 20 GB olması gerekir. Daha rahat ve konforlu bir kullanım adına 100 GB disk alanı da önerilmektedir.
  • Bilgisayarınızın grafik kartını ve monitörünüzün 1024 × 768 çözünürlük desteklenmesi önemlidir. Eğer bilgisayarınız daha düşük bir çözünürlüğe sahipse ekrana sığmama durumu yaşanabilir. Bu gibi durumlarda mouse ile sürüklemek için ALT tuşu kullanılabilir.

Mint günümüzde LTS adı verilen ve 2025 yazına kadar desteklenecek olan son sürüm ile çalışmaktadır. Linux Mint’in en dikkat çeken özelliği ise bu işletim sistemine sahip olduğunuzda aynı zamanda Windows işletim sistemine de sahip olabileceğinizdir. Böyle bir durumda bilgisayarı başlattığınızda hangi işletim sistemini kullanmak istediğinize dair sizlere alternatif sunan bir menü ile karşılaşırsınız.

Linux Mint kaliteyi iyileştirmeyi önemser, bu sebeple kullanıcıların geri bildirimlerini dikkate alır. Tescilli herhangi bir sürücü içermez.

Linux Mint Yazılımları ve Uygulamaları

Linux Mint işletim sisteminin sürümüne bağlı olarak çalışır. Yazılımların neredeyse tamamının ücretsiz ve açık kaynaklı olması, sıklıkla tercih edilmesini sağlayan sebeplerden biridir. Linux Mint ile 60 binden daha fazla yazılım paketine kolaylıkla erişilebilir. İşletim sistemlerinin çalıştırılması için Blender kullanılır, böylelikle 3D çalışma mümkün olur.

Linux Mint özellikleri sayesinde resim çizme ya da düzenleme yapabilir bunun yanı sıra içerisinde bulunan uygulamalar sayesinde vektör grafikleri aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. Office paketinin tüm imkanlarından yararlanabilir PDF belgelerinde içe veya dışa aktarma yapmayı mümkün hale getirebilirsiniz. Satayım kullanarak 7008 yüzden daha fazla oyuna erişim imkanı bulabilir bunun yanı sıra sistem üzerinden pek çok farklı televizyon şovu ve filmi izleyebilirsiniz. Özetle Linux Mint, ve içerisinde bulundurduğu uygulamalar sayesinde kullanıcılarına konforlu ve verimli bir kullanım sunar.

 

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights