Mobil uygulama nedir sorusu günümüzde akıllı telefon ve tabletler üzerinden çağı yakalamak isteyenler için önem taşıyor. Akıllı telefon ve tabletler günlük iletişim alışkanlıklarına önemli bir farklılık getirmiştir. Bunun yanında bu türden cihazlar sadece iletişim değil aynı zamanda eğlence, bilgi ve günlük yaşama dair gerekli olan işlerin de yapımını kolay hale getirmiştir. Mobil uygulamalar sayesinde pek çok zahmet gerektiren iş sorunsuz şekilde yapılıyor.
Mobil Uygulama Nedir?
Mobil uygulama tanımı itibariyle akıllı telefon veya tablet gibi cihazlarda kullanılan ve uygulamanın amacına göre kullanıcıya kolaylık, eğlence, bilgi ve benzeri içerikler sunan yazılımlardır. Telefon teknolojisi özellikle son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiş ve alışılmış tuşlu telefonlar yerine adeta bir nebze küçük bilgisayar denilecek telefonlar piyasaya çıkmıştır. Bu telefonlar işletim sistemleri sayesinde çok daha farklı bir kullanıcı deneyimi yaşatmaktadır. Akıllı telefon veya tabletlerin kullanımı ile uygulamalar üzerinden gerçekleşir.
Android ve IOS işletim sistemine sahip olan telefonlarda çalışmak üzere özel kodlar ve tasarımlar ile yapılan yazılımlar mobil uygulama olarak adlandırılır. Mobil uygulamalar dünya çapında kullanıcıya sahiptir ve uygun işletim sistemine sahip olan tüm kullanıcılar tarafından sorunsuz şekilde kullanıma uygundur. Özellikle mobil uygulama geliştirme konusunda da teknolojik olanaklar çerçevesinde büyük ilerlemeler kaydedildiği için planlanan veya tasarlanan çok farklı projeler için uygulama geliştirmek mümkündür.
Bir mobil uygulama ile bankacılık işlemleri yapılabilir, kullanıcılara eğlence sunulabilir, oyun keyfi yaşatılabilir ve devamında uygulamanın amacına göre işlevsel detaylar sağlanabilir. Burada başarılı bir uygulamanın ortaya çıkışı amacı ve yazılımıdır.
Mobil Uygulamaların Tarihi
Mobil uygulamaların geçmişi söz konusu olduğunda cep telefonlarının ortaya çıkış süreci önemlidir. 1980’li yılların sonunda cep telefonları kullanılmaya başlanmış olsa da bu telefonlarda günümüz anlamında uygulamalardan söz etmek mümkün değildir. Ancak 2000’li yıllarda piyasaya çıkan telefonlarda ilkel veya a priori denilecek uygulamalardan söz edilebilir. Örneğin telefonda yer alan oyun, mesajlaşma programı veya multimedya oynatıcı basit uygulama olarak görülebilir. Genelde bu programlar telefonların hepsinde sabit halde bulunmaktaydı ve kullanıcıların silmesine veya yeniden yüklemesine de izin vermiyordu. Ayrıca telefon hafızalarının da çok düşük olması farklı programlar denemeyi de engelliyordu.
Bununla birlikte akıllı telefonların ortaya çıkışı ile birlikte mobil uygulamaların tarihi de farklı bir yöne girmiştir. İşletim sistemine sahip olan bu telefonlar mobil uygulama yüklemeye, silmeye, özelleştirmeye olanak tanıyordu. 2007 ve 2008 yılında IOS ile Android işletim sisteminin ortaya çıkmasıyla birlikte artık mobil uygulamalar da günümüz anlamında oluşmaya başlamıştır. İlk dönemde henüz yazılım kısmında sorunlar olduğu için mobil uygulamalar kısıtlı sayıda olmasına karşılık günümüzde pek çok uygulama söz konusudur. Çeşitli kodlama ve tasarım sonucunda elde edilen uygulamalar AppStore veya Play Store gibi uygulama yükleme kanallarında paylaşılarak başka kullanıcılara da ulaşmaktadır.
Mobil uygulamaların tasarlanması ve başka kullanıcıların da çok rahat şekilde kullanmalarına olanak tanıyacak şekilde geliştirilmesi, uygulamaların benzerleri ile rekabetini de doğurmuş, bu kapsamda da özel uygulamalar da ortaya çıkmıştır.
Mobil Uygulama Niçin Kullanılmalı?
Mobil uygulama kullanımı özellikle akıllı cihazların günlük yaşamda sık olarak kullanılmaya başlaması sonrasında oldukça önem kazanmıştır. Mobil cihazların yaygınlaşması sayesinde uygulamalar da gelişmektedir. Kullanıcıların istek ve beklentileri de buna göre değişmektedir. Yapılan araştırmalara bakıldığında akıllı telefon veya tablet kullanıcılarının büyük çoğunluğu uygulamaları kullanarak vakit geçiriyor.