Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Bandwidth Nedir, Nasıl Ölçülür?

Bize Puan Verin

Bandwidth, veri aktarım hızı, trafiği, miktarı ve bant genişliği anlamlarına gelen terimdir. Bandwidth terimi iletişim kaynaklarında bulunan veri kapasitesinin byte/saniye ve bit/saniye olarak ölçülmesidir.

Bandwith Nedir, Ne İşe Yarar?

Bant genişliği olarak ifade edilen bu terim, internet bağlantılarını anlık kapasitesi olarak tanımlanabilmektedir. İletişim kaynaklarını kemeri kapasitelerinin kendi türlerinden ölçülmesi ile gerçekleşir. Bu türler bit ve byte olarak ölçülmektedir. Bit diye ifade edilen terim, bilgisayarın en temel ve en küçük veri birimi olarak tanımlanmaktadır. Bilgisayar işinde kullanılan tüm veriler bit terimi ile ifade edilmek. Bit haricinde bulunan türlerden diğeri ise byte olarak bilinmektedir. Byte ve bit terimleri söylenme açısından birbirlerine benzerliklerinden dolayı sıklıkla karıştırılmaktadır. Fakat birbiriyle sıklıkla karşılaştırılan bu iki terim birbirlerinden oldukça farklı anlamları ifade etmektedirler. Bilgisayarda bulunmakta olan daha büyük veriler byte olarak adlandırılmaktadır. Bandwith veri trafiğini ve veri miktarını ölçmektedir. Ölçülmekte olan veri trafiği, bant üzerinde bulunan verinin transfer ve akış yoğunluğudur. İnternet üzerinde bulunan akış ve trafik problemleri için bant genişliğinin yani bandwith’in arttırılması gerekir. Veri miktarı ise bilgisayarda bulunan her bir verinin bit ve byte olarak değerlendirilmesi ile ortaya çıkan toplam miktardır. Bu verilerin verimli şekilde kullanılabilmesi ve elde edilmesi için bandwith gerekmektedir.

Yoğun şekilde kullanılan internet, internette bulunan sitelerin trafiklerine sebep olmaktadır. İnternette sörf yapmak, sayfalar arasında gezinmek gibi durumlar site trafiğini de artıran sebepler arasında bulunur Bandwith, bu sitelerdeki kullanımlar esnasında gerçekleştirilmiş olan toplam indirme miktarını ifade etmektedir. Bandwith özellikleri tüm bunları kapsamaktadır. Ayrıca kişisel internet sitenizi kullanan herkes için indirme ve veri aktarımı işlemlerinde kolaylıkla yapılmasına yardımcı olur. Ayrıca internet sitelerinin saldırı altında olması veya yazılımsal hatalar yaşaması da internet trafiği oluşmasına sebep olabilir. Bandwith ile site trafiklerini belirli bir limit koymaktadır. Trafik sınırının aşıldığı durumlarda bununla ilgili bir uyarı bilgisayarınıza gelmektedir. Bunun gibi problemlerle karşı karşıya kalmamak adına internet sağlayıcısıyla iletişime geçmeli ve internet limitinizi yükseltmelisiniz.

Bandwidth Nedir, Nasıl Ölçülür?

Bandwith Nasıl Ölçülür?

Bandwith ölçümü yapmanın en pratik yollarından biri bant genişliği testi yapmaktır. Bant genişliği testi sayesinde dosyaların bağlı bulundukları kaynaktan başarılı bir şekilde indire bilmeleri için gereken süre hesaplanmaktadır. Ayrıca bağlantı kapasitesinin belirlenmiş olduğu bant genişliği de bu test sayesinde kolaylıkla ölçüle bilmektedir. Dosyalar için ne kadar kapasite gerektiği de bu ölçüde birlikte buluna bilmektedir. Bu ölçümün yapılabilmesi için maksimum kullanıcı miktarı hesaplanmalı, sonrasında ise uygulamaların gerektirdiği bant genişliği kapasiteleri bu sayı ile çarpılmalıdır. Bu şekilde ulaşılan sonuç bandwith sonucunun ölçümü yani bant genişliği testinin sonucudur. Kullanıcıların ne kadar büyüklükte bant genişliğine ihtiyacı olduklarını anlamalarının farklı yolları vardır.

Bant genişliğinin yüksekliği ne kadar artarsa, internet kullanıcılarının internet sayfalarını açmaları o kadar kolay olacaktır. Verilmiş olan internet limiti açılmadığı sürece, sitelerde belirlenen hız çerçevesi düşmeden kullanılabilir. Fakat bazı durumlarda bant genişliği kullanıcılara yetmeyebilir. Bant genişliğinin yetmediğini anladığınız taktirde, limiti daha yüksek olan paketlere geçiş yapabilirsiniz. Fakat ilk önce düşük limitli bant genişlikleri kullanılması tavsiye edilmektedir. İlerleyen zamanlarda limitin yetmemesi gibi durumlarla bant genişlikleri değiştirilebilir. Bant genişlikleri, sitelerde bulunan veri trafiğinin verimli şekilde kullanılabilmesi için oldukça önemlidir. Bant genişliğinizi açtığınız takdirde internet sitelerinden bilgisayarınızda bir uyarı gelir. Bu uyarı ile karşılaşmamak adına belirli aralıklarla bandwidth ölçümü

yapabilirsiniz. Bant genişliğini açmanız durumunda internet sitenizi verimli şekilde kullanmanız imkansız bir hal alabilir.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights