Google Tag Manager, web sitenizi ve aynı zamanda mobil uygulamanızı ziyarette bulunmakta olan kullanıcıların belirlenen hedef davranışların tümünü gerçekleştirdiğini veya gerçekleştirmediğini gözlemleyebilme imkânını sizlere sunar. Dönüşüm izleme ve yeniden pazarlama için GTM’de oluşturulan etiketleri web sitenize eklemeniz önerilir.
Google Etiket Yöneticisi, Google Analytics ve Google Ads ile çalışır. Bu, ziyaret oranlarını daha ayrıntılı izlememize ve reklam dönüşümlerini daha ideal bir şekilde yorumlamamıza olanak tanır. Örneğin bir Google Arama Ağı reklamından web sitenize veya mobil uygulamanıza ulaşan bir ziyaretçi bir form sayfası açtığı halde doldurmadan çıkış gerçekleştiriyorsa veya alışveriş sepetine ürün eklediği halde herhangi bir işlem gerçekleştirmiyorsa bunlar Google Tag Manager kullanımı ile gözlemlenebilir.
Bu araç tamamı ile ücretsiz sunulmakta olan bir araçtır. Aynı hesap içinde birden çok site ve birden çok özellik kullanabilirsiniz. Aynı işlevi web sitelerinin yanı sıra Android ve iOS gibi platformlarda da kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Google Tag Manager Kurulumu
Google Tag Manager kurulumu için uygulamada Google hesabınız ile oturum açmanız gerekmektedir. Buna ek olarak bir profil oluşturmalı ve yeni etiket oluşumu sağlamalısınız.
Google Tag Manager Nasıl Kullanılır?
Her şey ayarlandıktan sonra, Google Etiket Yöneticisi hesabınızda kolay ve hızlı bir şekilde etiketler oluşturmaya bir an önce başlayabilirsiniz. Google Etiket Yöneticisi hesabınızın ana sayfasından Yeni Etiket Ekle düğmesini tıklayın. Bu düğmeye tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan ekran üzerinden etiketleri ve aynı zamanda tetikleyicileri seçebilirsiniz.
Etiketlerinizi ayarlamak için Etiket Ayarları alanını tıklayın. Sağda görünen menüde Google Analytics: Universal Analytics’i tıklayın. Ardından, Google Analytics Ayarlarından Yeni Değişkeni tıklayın. Burada İzleme Kimliğinizi girmeniz istenecektir. Google Analytics hesap izleme kimliğinizi buraya ekleyin.
Etiketi seçtikten sonra tetikleyiciyi ayarlamanız gerekir. Bir tetikleyici belirleyerek Google Analytics’i etkinleştirmek için koşulları seçmeniz gerekir. Google Analytics etiketini dilediğiniz sayfa ekranında etkinleştirmek için Tetik alanını tıklayın ve Tüm sayfalar’ı seçin. Son olarak oluşturulan etiketi kaydedin ve etikete bir isim verin. Kaydedilmiş etiketlerinizi yayınlayarak Google Analytics hesabınız üzerinden veri toplayabilirsiniz.
Google Tag Manager’ın Avantajları
Google Tag Manager özellikleri, pek çok avantajı da beraberinde getiriyor. Bu uygulamayı kullanmayı tercih edebileceğiniz pek çok alan bulunuyor. Google Tag Manager oldukça pratik ve kullanışlı özelliklere sahiptir. Google Tag Manager, verileri özelleştirmenize, tüm bağlantı tıklamalarını yapılandırmanıza ve izlemenize olanak tanır. E-ticaret ürünlerinizi ve kampanyalarınızı da bu araç sayesinde kolay bir şekilde takip edebilirsiniz.
Google Tag Manager kullanmak, web sitenize eklediğiniz yeni araçları test etmeyi kolaylaştırır. Takım kodu Etiket Yöneticisine eklenebilir ve tek bir platformdan yönetilebilir, bu da teknik bir ekibe gereksinim bırakmadan yeni araçların test edilmesini sağlar. Google Tag Manager ayrıca:
- Web sitenizde çok sayıda etiket kullanmak yerine sadece GTM etiketlerini kullanabilirsiniz. Bu sayede web sitesi performansı iyileştirilir ve web sitesi daha hızlı yüklenir.
- Google dışı uygulamaları ve araçları web sitenize kolayca entegre edin. Bu, denemek istediğiniz yeni aracı kısa sürede test etme şansını sizlere sunmaktadır.
- Tüm üçüncü taraf kodları, karışıklığı ortadan kaldırarak tek bir yerde saklanır.
- Ön izleme ve hata ayıklama modları aracılığı ile kullanmayı planladığınız etiketleri etkinleştirmeden önce çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz.
- Sürüm özelliği, hata durumunda bir önceki sürüme dönmeyi kolaylaştırır. Bir kez öğrenmesi ve kullanması kolaydır, insan gücü gereksinimlerini azaltır ve büyük web sitelerinin bile tek bir kişi tarafından yönetilmesine izin verir. Aynı zamanda çok zaman kazandırır ve hızlı ilerlemeye katkı sağlar.