Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Node.js Nedir, Avantajları Nelerdir?

Bize Puan Verin

node.js en genel tanımıyla açık kaynaklı programlama dillerinden birisidir. Çalışabilmek adına herhangi bir sunucuya ihtiyaç duymuyor olması ise, pek çok uygulamanın tasarlanmasında sıklıkla kullanılıyor olmasını sağlamaktadır. Kullanıcı hareketlerine göre farklı şekiller alabilen sistemlerin geliştirilmesi adına büyük bir öneme sahip olan node.js, JavaScript komutlarının sunucu tarafında çalışması olarak bilinmektedir.

Node.js Tarihçesi

Node.js 2009 yılında, Google Chrome tarayıcısı olan Java Script komutlarını çalıştırabilmek adına kullanılmakta olan motora eklemeler gerçekleştirerek meydana getirilmiştir. Bu sayede JavaScript komutlarının daha hızlı ve işlevsel olarak çalışması sağlanmıştır. Node.js adı verilen bu teknolojinin tasarımcısı ise Ryan Dahl olarak bilinir.

Node.js günümüzde oldukça popüler bir yere sahiptir. Bunun sebebi ise performansının oldukça hızlı olmasından kaynaklanır. JavaScript komutlarının esnek olması, herhangi bir komutu bloklamadan işleme yarar sağlar. Node.js avantajları arasında bir başka sunucu taraflı çalışan programlama dillerinden herhangi birine veya ek bir web sunucusuna ihtiyaç duymuyor olmasıdır.

Node.js genel olarak bir çalışma ortamı olarak ele alınır. Açık kaynaklı ve sunucu tarafından çalıştırılıyor olması, ağ bağlantılı uygulamalarda kolaylıkla kullanılmasını sağlar. Kullandığı motor ile betik dilini yorumlamaya yarayan node.js, ek bir yazılıma ihtiyaç duymadan web sunucu görevini yerine getirir.

Node.js Ne İçin Kullanılır?

Node.js JavaScript yardımı ile uygulamalar yazmaya yarayan bir JavaScript Runtime platformu olarak bilinmektedir. V8 olarak adlandırılan bir JavaScript motoru üzerinde çalışmaktadır. V8 ise Google tarafından geliştirilmiş bir açık kaynak kodlu motor olarak tasarlanmıştır. Node.js kullanmak JavaScript ile yazımış olan bir programı çalıştırabilmek adına ihtiyaç duyulan her şeyi içermektedir. Node.js JavaScript’e ait bir kodu yalnızca tarayıcılarda değil, bilgisayarlarda da bağımsız şekilde çalıştırabilmek adına tasarlanmıştır. Günümüzde oldukça yaygın şekilde kullanılmakta olan Node.js, pek çok farklı sebep adına kullanılabilir. Bu sebepler şu şekilde özetlenebilir:

  • Non-Blocking Teknolojisi: I/O ve network işlemlerinde node.js kullanılması non-blocking hizmeti sağlar. Sağladığı bu hizmeti zaman ve kaynak kullanımı konusunda üstün bir teknoloji ile gerçekleştirir. Node.js ile sunulan non-blocking sayesinde bir uygulama üzerinde herhangi bir işlemi gerçekleştirirken işlemler birbirini beklemez ve asekron olarak gerçekleşir.
  • JavaScript Event Loop: Node.js JavaScript Event Loop ile paralel çalışma sistemi sağlar.
  • Npm Paket Yönetimi: Genel problemleri çözme amacıyla bir topluluk tarafından oluşturulan npm, online bir kütüphane olarak hizmet verir. Bu kütüphane yazılımların daha hızlı ve işlevsel olabilmesi adına çeşitli sahip olunması gereken çeşitli uygulamaları bulundurur. Dünyanın en büyük yazılım kayıt defteri olarak hizmet veren npm, node.js tarafından desteklenmektedir. İçerdiği 800 binden fazla kod paketi ile, açık kaynak kodlu geliştirici yazılımları paylaşmak isteyen kullanıcılar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Node.js pek çok teknoloji şirketi tarafından kullanılıyor olması sebebiyle de oldukça popüler hale gelmiştir. Apple, Google, IBM, Linkedin, Pinterest, Paypal ve Netflix node.js kullanan en bilindik teknoloji şirketleri arasında gelmektedir. Gerçek zamanlı verilere dayanarak uygulama geliştirmeye yarayan bir teknoloji olan node.js, kullanıcılarına oldukça geniş kapsamlı avantajlar sunmaktadır. Pek çok web uygulamasında kullanılan node.js, günümüzde oldukça yaygın ve popüler bir kullanıma sahiptir.

Node.js adı verilen bu teknolojiye alternatif çeşitli projeler üretilse de, node.js kullanımının işlevselliği ve kolaylığı ile pek çok kullanıcının ilk tercihi haline gelmiştir. Node.js özellikleri arasında bilgisayarın dosya sisteminde bir görev yaratması ve dosyayı okuyana dek sistemi bekletmesi gibi çeşitli özellikleri bulunur. Dolayısıyla node.js’i programlama dili olarak değil, tarayıcının dışarısında da çalıştırabilmek adına kullanılmakta olan bir çalışma zamanı ortamı olarak özetlemek mümkündür.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights