Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Grav Nedir, Nasıl Kurulur?

Bize Puan Verin

Grav nedir sorusuna verilen yanıt veri tabansız çalışabilen ve oldukça basit bir kullanımı olan, PHP tabanlı bir içerik yönetim sistemi olacaktır. İçerik üretmek ve yönetmek hızlı ve basit bir şekilde yapılmaktadır. Özellikle kendi web sitelerini kurmak isteyen kullanıcılar için birçok program seçeneği vardır. Programlar arayüzleri, kurulumları ve sonrasında kullanımları ile birden fazla avantaj imkânı sunmaktadır. Son yıllarda artan seçenekler ile web sitelerini kurmak oldukça kolaylaşmıştır. Artık hızlı ve kolay yazılımlar ile yeni başlayanlar dahi rahatlıkla web siteleri kurabilmektedir.

Grav Nedir?

Grav veri tabanına ihtiyaç duymaz. Ayrıca PHP tabanına sahiptir. İçerik yönetim sistemleri arasında basit kullanımı ile öne çıkar. Dosya tabanlı web platformu olarak tanımlanır. WordPress gibi içerik yönetim uygulamalarından aşina olunan MySQL gibi veri tabanı yönetme ihtiyacı söz konusu değildir. Grav içerisinde veriler metin dosyaları halinde yönetilir. Bu şekilde kurulum istenilen dizinler ve farklı barındırma alanları ile gerçekleşir. Ufak düzenlemelerin yapılması ile kolay bir şekilde taşınır. Farklı tasarım yapıları bulunur. Grav kullanmak için indirilen dosya ile hemen kullanılabilmektedir.

Grav Platformunda Bulunan Teknolojiler

Grav mimarisi en iyi örnekler üzerine inşa edilmiştir. Platform içerisinde Twig Templating şablon motoru bulunur. Kolay bir şekilde içerik üretilmesi için Markdown bulunur. Ayrıca içerisinde bulunan YAML ile basit konfigürasyon düzenlemeleri yapılabilmektedir. Parsedown2 ile markdown ve markdown extra özelliklerine erişim sağlanabilmektedir. Grav platformu içerisinde doctrine cache bulunur. Bu şekilde performans düzenlemeleri gerçekleşir. Pimple dependency injection container ile bakım ve geliştirme aşamaları yapılabilir. Symfony event dispatcher plugin etkileşimleri yürütülür. Gregwar image library ile görsel düzenlemeleri yapılabilmektedir. Sistem davranışları YAML dosyaları belirlenmektedir. Bu şekilde kod yazma gereksinim bulunmaz. Twig yazım biçimine aşina olan kişiler tarafından kolaylıkla temalar oluşturulabilmektedir.

Grav Nasıl Kurulur?

Grav kurulumu için belirli gereksinimler bulunur. Bu noktada temelde bir web serverına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar Apache, IIS, Nginx, Lightly ve LiteSpeed gibi web serverlarıdır. Ayrıca kurulum için PHP 5.5.9 üzeri betik diline de ihtiyaç duyulur. MacOSS X kullanıcıları OS X 10.9 Mavericks ve üzeri sistem kullanıyorlarsa Apache Web server ve PHP 5.5 ideal kullanım sağlayabilir. Apache, Nginx, Lightly gibi serverlarda PHP sürümü 7.1.3 ile daha üstü olması gereklidir. Kurulum için indirilen .zip dosyası ile kuruluma başlanabilir. Çalışma dizini için klasörün açılması gereklidir. Dosya çıkarıldıktan sonra “git clone -b master https://github.com getGrav/Grav.git Grav-project” seçeneği seçilmelidir. Bir dizin belirlendikten sonra web sitesine giriş yapılabilir. Bu şekilde grava başlamanın ilk adımı atılır ve başlanır. Grav içerisinde yönetim gerçekleştirmek için kullanıcının kendisini admin olarak yazması gerekir. Admin yazıldıktan sonra web siteleri içerisinde yöneticilik yapılabilir. Dikkat çekici bir web sitesi kullanımı sağlanır.

Grav Avantajları Nelerdir?

Grav özellikleri dolayısıyla oldukça avantajlıdır. Grav avantajları içerisinde kullanıcı dili dışında farklı diller ile kullanım imkânı da vardır. Web sitesi içerisinde oluşturulan içerikler biçim ve metin olarak düzenlenebilir. Düzenlemeler için WYS/WYG düzenleyicileri kullanılabilir. İki faktörlü kimlik doğrulama özelliği kullanıcılara kolay kulanım avantajı sunar. Web sitesi içerisinde yöneticilerin ulaşabildiği ACL sistemi bulunmaktadır. Önbellek sıfırlama işlemi diğerlerine göre hızlı ve pratik bir şekilde yapılabilir. Grav içerisinde SEO imkanları vardır. SEO imkânları ile web sitesi içerisinde sunulanlar çok fazla kişiye ulaşabilmektedir. Ayrıca Grav içerisinde çok fazla site çalışabilir. Grav eklentileri ve paketleri bulunur. Eklentiler ve paketler ile kullanım avantajları daha da genişleyebilir.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights