Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

WinRAR Nedir? Nasıl Çalışır?

Bize Puan Verin

WinRAR, Windows işletim sistemleri için geliştirilen bir rar arşivleme programıdır. WinRAR, dosyalarınızı sıkıştırarak yerel diskinizde daha fazla yer açmanıza, ayrıca aynı anda birden fazla dosya sıkıştırmaya ve çözmeye olanak tanır.

WinRAR Nedir?

WinRAR, Windows kullanıcıları için geliştirilen bir dosya sıkıştırma ve açma programıdır. Program, RAR ve ZIP dosyalarını sıkıştırarak disk alanlarını kullanmak için ideal bir seçimdir. Ayrıca, WinRAR 7-Zip gibi diğer popüler sıkma formatlarını da destekler.

WinRAR Ne İşe Yarar?

WinRAR, dosyaları sıkıştırma ve açma işlemleri için kullanılan bir yazılımdır. Dosya sıkıştırmak, dosyanın boyutunu küçültmek ve diskte daha fazla yer kaplamamasını sağlamak için kullanılır. Söz konusu uygulama ile birlikte gelen bir arşiv oluşturucu da vardır; bu sayede istenilen dosyalar kaydedilebilir.

WinRAR Nasıl Kullanılır?

WinRAR, bir dosya sıkıştırma ve açma programıdır. WinRAR ile dosyalarınızı sıkıştırarak yerel diskteki alanlarında tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca, bu uygulama sayesinde ağ üzerinden dosya paylaşarak daha hızlı bir şekilde transfer edebilirsiniz.

WinRAR programıyla sıkıştırılmış dosyalar oluşturabilir ve bu dosyaları açabilirsiniz. Bu uygulama ile aynı zamanda diğer sıkıştırma programları gibi, önceki versiyonlardan farklı olarak bir arşiv dosyasında birden fazla dosya saklayabilirsiniz. Ayrıca, WinRAR sayesinde sadece belirli bir dosya grubunu da saklayabilirsiniz.

WinRAR programıyla bir arşiv dosyasını saklamak için öncelikle kullanacağınız dizine gidin. Daha sonra sağ taraftaki menüde bulunan “Sakla” seçeneğini tıklayarak kullanacağınız arşiv dosyanın ismini girin. Bu isimden sonra, “Sıkıştır” seçeneğini tıklayarak sıkıştırmak istediğiniz dosyaları seçebilirsiniz. Eğer bir arşiv dosyasında birden fazla dosya saklamak istiyorsanız, bu seçeneği kullanabilirsiniz.

Bir arşiv dosyasını açmak için öncelikle WinRAR programını açmanız gerekir. Daha sonra sağ taraftaki menüde bulunan “Aç” seçeneğini tıklayarak kullanacağınız arşiv dosyasının yolunu girin. Daha sonra “Tamam” butonuna tıklayarak arşiv dosyanızı açabilirsiniz. Ayrıca, WinRAR sayesinde bir arşiv dosyasındaki belirli bir dosyayı da açabilirsiniz. Bunun için öncelikle arşiv dosyanızı WinRAR programıyla açmanız gerekir. Daha sonra, arşiv dosyanın sağ taraftaki menüsünde bulunan “İçindekileri Gör” seçeneğini tıklayarak arşiv dosyanın içeriğini görebilirsiniz. Bu içeriğin alt kısmında bulunan dosyalardan istediğinizi seçerek “Çıkart” butonuna tıklayarak çıkarabilirsiniz. Dosyaları sıkıştırmak için ise hepsini seçip sağ tıklayıp arşive ekle demeniz yeterlidir.

WinRAR Alternatifleri

WinRAR’ın alternatiflerinden bahsederken, öncelikle belirtmek gerekir ki WinRAR hiçbir zaman yerini tamamen kaybetmeyecektir. Zira oldukça köklü bir program ve kullanıcılar tarafından da sevilen bir arşivleme programıdır. Ancak herkesin ihtiyaçları farklıdır ve bazıları WinRAR yerine başka alternatifleri tercih edebilir. Bunun nedeni de genellikle Winrar’ın ücretli sürüme sürekli çağrı yapması olabilir.

Özellikle 7-Zip gibi ücretsiz alternatifler var olduğundan, insanlar bu programlara yönelmektedir. Ayrıca 7-Zip guardian ile dosyalar şifrelenebilmektedir. Alternatif olarak IZArc de adlandırabileceğimiz bir diğer program da mevcuttur ve aynı zamanda ücretsizdir. PeaZip ise tamamen açık kaynak kodlu bir programdır ve ticari amaç gütmez.

7-Zip

7-Zip, WinRAR gibi bir arşivleme amacıyla kullanılan sıkıştırma yöntemidir. Sıkıştırma, dosyaların boyutunu küçültmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu sayede, bir diskte daha fazla dosya saklayabilirsiniz. Ayrıca, dosyaları ağ üzerinden daha hızlı gönderebilirsiniz.

WinZip

WinZip, bir sıkıştırma ve açma programıdır. WinRAR ile aynı işlevi görür ancak daha kullanıcı dostudur. Basit bir arayüze sahiptir ve çoğu kişi tarafından kolayca kullanılabilir.

PeaZip

PeaZip, Windows ve Mac işletim sistemleri için ücretsiz bir arşiv yöneticisidir. PeaZip tamamen açık kaynak kodlu olup kullanıcılarına default olarak ZIP formatında sıkıştırma yapmayı ve bu formatta dosyalar açmayı sağlar. Ayrıca, 7z, TAR, ISO gibi birçok popüler arşiv formatını da desteklemektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights