Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

ADSL ve VDSL Farkları Nedir?

Bize Puan Verin

ADSL ve VDSL arasında bulunan benzerlik ve farklar oldukça karıştırılır. Günümüzde internete erişim daha kolay bir hale gelmiştir, fakat hızlı ve kesintisiz bağlantı hala sorun haline gelebiliyor. Yavaş bir internet kullanmak, çağın gerisinde kalmak olarak tanımlanabilir. İnternet hızını etkileyen en önemli faktör ağ yapısıdır.

ADSL Nedir?

Asimetrik Sayısal Abone Hattı yani ADSL, bakır tel ile üretilen telefon hatları sayesinde ev ve ofislere yüksek bant genişliğine sahip veriyi hızlı bir şekilde ileten teknolojidir. Geleneksel çevirmeli telefon hatlarından farklı olarak sürekli kullanıma uygundur. Geniş bant bağlantılarını her zaman sağlayabilir. Kanalların birçoğunu erişim sağlayan kullanıcıya iletmek için kullanırken, kullanıcı tarafından bilgi yükleme gibi işlemler için oldukça küçük bir kanal kullanımı olur. İnternet sağlayıcısının ADSL için belirlediği hızlara uygun modemler ile çalıştırmak mümkündür. ADSL özellikleri arasında en bilineni, bağlantının iyi bir şekilde çalışabilmesi için telefon santrali ve modem arasında en uzak 9 bin feet mesafe olması gerekir.

VDSL Nedir?

Dijital Abone Hattı olarak tanımlanan ve oldukça yüksek hızlı teknolojidir. Aynı dijital abone hattı kullanılarak internet sinyalinin iletilmesi sağlanır. VDSL uygulamaları sayesinde kullanıcılar çok daha iyi bir deneyim yaşayabilir. VDSL bağlantısı kurdurmak isteyen kişilerin konumuna en yakın mesafede bulunan bir optik düğüm kurulur. Optik düğüm kurulurken, fiber optik kablolar kullanılır. Kablolar ile ISP’ye bağlantı sağlanır. VDSL temelde kullanıcılara daha iyi bir internet deneyimi yaşatmaktır. 1-2 km mesafe içinde bulunan kullanıcılara VDSL2 bağlantısı sunar. VDSL altyapının desteklendiği yerlerde uygun modemler ile hızlı internetin keyfini çıkartabilirsiniz. Yaklaşık 300 metrede 55 Mbps hızda internete erişmek mümkündür. 1500 metre kadar olan mesafelerde ise 13 Mbps hız ile internete erişim sağlanabilir.

VDSL, santrale daha yakın konumda olan kullanıcılara daha verimli bir bant genişliği sunar. Optik ağ ünitesi sayesinde ofis ve evlere bağlı olan bakır hatlardan sadece biri ile arasında uygulanır. Ağın kurulacağı konumun yakınlarına gelen fiber hat, binada bulunan eski ya da yeni bakır hatlar ile bağlanabilir.

ADSL ve VDSL Arasında Bulunan Farklar Nelerdir?

Öncelikle VDSL, ADSL ile kıyasladığı zaman daha yakın zamanda geliştirilmiş bir teknolojidir. İki ağ arasında bulunan en belirgin fark hızdır. VDSL, 70 Mbps’ye kadar indirme hızı gösterirken ADSL, en fazla 24 Mbps indirme hızı gösterebilir.  Yükleme hızları ise VDSL için 10 Mbps, ADSL için çok daha düşük hızlar söz konusudur. VDSL tercih eden kullanıcılar, yüksek bant genişliğine sahip olan uygulamalarda, online olarak yedekleme işlemleri gibi herhangi bir gecikmeye uğramadan sıkıntısız bir şekilde çalıştırabilirler. ADSL daha eski bir teknoloji olması nedeniyle daha yaygın bir kullanıma sahiptir. Alt yapı konusunda oldukça basit ihtiyaçları olduğu için ulaşılması da daha kolaydır. Dünya genelinde bulunan internet servis sağlayıcıların büyük bir kısmı ADSL hizmetleri sunar.

VDSL özellikleri ile ADSL özellikleri arasında bulunan ortak konulardan biri; sinyal gücüdür. Bakır tel, anahtarlama istasyonu ve kullanıcı arasında bulunan mesafeye göre sinyal gücü performans gösterir. Arada bulunan mesafe arttıkça sinyal gücü azalır. Kıyas yapılması durumunda VDSL sinyali daha kolay ve hızlı zayıflayabilir. Genellikle kullanıcına avantaj sağlayan VDSL çok yeni bir teknoloji olması nedeniyle çok fazla kullanıcıya sahip değildir. ADSL ise uzun süredir hizmet veren bir ağ olduğu için bazı konularda daha kolay adapte olunabilir. Eskiyen bir teknoloji olması sebebiyle de günümüzde oldukça fazla dezavantajı ortaya çıkmaya başlamıştır.

 

 

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights