Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Brotli Nedir? Brotli Ne İşe Yarar?

Bize Puan Verin

Brotli Google tarafından 2015 yılında yayınlandı. Bu yöntem, web sitenizdeki dosyaları belirli bir düzeye sıkıştırır, böylece web sitenizin trafiğini dengeler ve daha hızlı açılır. “Brotli” ilk olarakweb yazı tiplerinin çevrimdışı sıkıştırılması için piyasaya sürüldü. Brotli’nin bu sürümü, “HTTP” protokol sıkıştırması için özel olarak tasarlanmıştır. Bu, kayıpsız veri sıkıştırmaya odaklanan iyileştirmeleri içeriyordu.

Gerekli araştırmalar yapıldı ve sıkıştırma oranını artırmak için kodlayıcı kısmen yeniden yazıldı. Bu şekilde hem “kod çözücü” hem de “kodlayıcı” hızlandırıldı. Sıkıştırma kalite düzeyleri eklenerek iyileştirilmiş akış API’sı içeriyor. Ayrıca, yeni geliştirilen bu sürüm sayesinde, platformlar arasında performans iyileştirmeleri göstermek, kod çözme ve bellek gereksinimlerini azaltmak mümkün hale geldi. Bugünlerde çoğu web tarayıcısı Brotli’yi de destekliyor. Google, Brotli sıkıştırması Zopfli şeklinde bilinen başka bir sıkıştırma algoritmasından %20 ila %26 daha iyi performans gösterdiğini belirtiyor. Özellikle trafiği yüksek bir web siteniz varsa Brotli ve üstün sıkıştırma yöntemi web sitenizi büyük bir ölçüde rahatlatacaktır. Trafik yükünün dengelenmesi, aşırı bant genişliği kullanımını da önler. Brotli, web sitelerinin daha hızlı ve daha rahat bir şekilde yüklenmesini sağlayabilme amacı ile web sitesi dosyalarını sıkıştırır.

Brotli Nasıl Tasarlandı?

Brotli, 2013 yılında iki Google çalışanı Jyrki Alakuijala ve Zoltán Szabadka aracılığı ile tamamen web yazı tipi aktarım boyutlarını minimum seviyede azaltabilmek amacı ile geliştirildi. aslında Zopfli’nin devamıydı. Ancak bu yeni format, Zopfli’den %20-26 daha iyi sıkıştırma sunuyordu. Zopfli gibi, adını İsviçre unlu mamullerinden alan yeni algoritma, yüksek alan, sıkıştırılmış boyutlar e hızlı sayfa yüklemesi nedeniyle hızla yaygın bir şekilde benimsendi. Pek çok web sunucusu için kullanılır bir hale geldi.

Brotli Nasıl Çalışıyor?

“Brotli”, LZ77 algoritmasının ve Huffman kodlamasının bir türevini kullanır. Bu, kayan bir geri bağlantı penceresi oluşturacaktır. Brotli, 1 KB ile 16 MB arasında kayan bir pencere kullanırken, ‘Gzip’ 32 KB gibi sabit oranlı pencere kullanır. Bu, Brotli’nin ‘RWND’ ve ‘CWND’yi optimize edebileceği anlamına gelir. Bu, daha büyük dosyaların sıkıştırılacağı ve daha verimli hale getirileceği anlamına gelir. Aşağıdaki diyagramı takip ederek brotli’nin nasıl çalıştığını, Brotli kullanımı aşamalarını öğrenebilirsiniz.

1- Bir kullanıcının yaptığı ilk şey, Brotli’yi destekleyen bir sunucu üzerinde çalışan bir web uygulamasına veya web sitesine erişmektir.

2- Tarayıcı daha sonra sunucuya ne tür içeriği atacağını söylemek için Kabul Etme-Kodlama başlığını kullanır.

3- Daha sonra sunucu, isteği yapan sıkıştırma algoritmasına göre hangi sıkıştırılmış içeriğin sunulacağına karar verir.

4- Sunucu, tarayıcıya kullanılacak yöntemi belirten bir İçerik Kodlama başlığı gönderir. 5- Tarayıcı önce verileri açar ve sayfada görüntüler. Tarayıcı, verileri sayfada görüntülemeden önce açar. Bu sayede veriler hızlı bir şekilde ekrana yansıtılır.

Brotli Sıkıştırma Tekniği Kullanmanın Yararları

Web sunucunuzda Brotli’yi etkinleştirmek, veri sunumundan önce verileri sıkıştırarak istek boyutunu ve gecikme süresini azaltır. Brotli sıkıştırması JavaScript dosyalarını %14, HTML dosyalarını %21 ve CSS dosyalarını %17 küçültebilir. Artık hızlı web içeriği sağlamak için standart ancak bir o kadar da gelişmiş sıkıştırma algoritması olan Brotli, içeriği sunucuda sıkıştırırken ve tarayıcıda açarken Gzip’ten daha hızlıdır. Ön uç dekompresyonu, bazı durumlarda Gzip’ten %64’e kadar daha hızlıdır. Sayfa hızını ideal bir seviyede artırmak için kullanılan Gzip’e alternatif olarak geliştirilmiş olan Brotli, statik dosyaların yanı sıra veri akışlarında da çok iyi bir şekilde sıkıştırma sunuyor. Brotli yararları ile web sunucuları daha ideal bir şekilde kullanılabiliyor.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights