Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

VPN Nedir, Neden Önemli?

Bize Puan Verin

VPN, Virtual Private Network adlarının baş harflerinden oluşan, sanal özel ağ çeşididir. VPN kullanımı her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır. Kullanıcıların VPN kullanması için pek çok sebep bulunabilir.

VPN Nasıl Çalışır?

VPN kullanımı, internetin IP adresini gizleme yöntemiyle gerçekleşir. Sanal özel ağ adı verilmesinin altında yatan sebep budur. VPN sağlayıcılar bulunmaktadır. Bu sağlayıcıların satın aldıkları bazı internet IP adresleri vardır. kullanıcılar VPN yardımıyla bu IP adreslerini kullanmaktadırlar. VPN kullanıcılara internette diledikleri gibi sörf yapma imkanı sunan bir ağ türüdür. VPN kullanımı sayesinde internet kullanıcıları dünyanın dört bir yerinde bulunan ağlara kişisel ISP bilgilerini göstermeden katılırlar. VPN kullanımı ile kullanıcıların ISP gibi kimlik bilgileri koruma altına alınır. VPN kullanımı ile DNS isteklerinin bile içinde bulunduğu veri akışı tünel içinde tutularak gizliliğini korumaktadır. VPN çalışma prensibinde, en genel tanımıyla, kullanıcının bilgisayarından karşıdaki ağa şifreli bir tünel açması bulunur. Bu tünellere girmek için şifre gerektiğinden, VPN kullanımı dışarıdan gözükmeyecek şekilde güven sağlar. VPN kullanımında gizlilik esastır. İnternet bağlantısı bulunan tüm cihazlardan VPN adı verilen özel ağların bağlantısı yapılabilir.

VPN Nasıl Bağlanır?

Vpn kullanmak için internet bulunan cihazlara VPN adlı özel ağ bağlantısını kurmak gerekir. Aksi halde VPN çalışamaz. VPN bağlantısı çoğu cihazın ayarlar kısmından yapılır. Cihazların ayarlar kısmında bulunan ağ ve internet sekmesinde VPN seçeneği bulunur. Burada pek çok farklı VPN ağı mevcuttur. İstenilen ağ seçilerek VPN bağlantısı gerçekleştirilir. Fakat VPN ağlarına katılabilmek için kullanıcı adı ve şifre gerekmektedir. Bu kullanıcı adı ve şifre kişilere özel şekilde ayarlanmaktadır. Şifre ve kullanıcı adınızı girerek VPN bağlantısını tamamlayabilirsiniz. VPN bağlantısı ile internette gizli ve güvenli şekilde gezinmek mümkün olacaktır.

VPN kullanımına karşı pek çok internet kullanıcısı önyargılı yaklaşmaktadır. Bilinenin aksine VPN programlarını kullanmak ya da VPN ağına sahip olmak herhangi bir suç teşkil etmez. Fakat VPN ağlarının sağladığı ağlardan özel bir ülkeye giriş yaparak, bu durumu kötüye kullanmak kendi içinde suç sayılmaktadır.

Neden VPN Kullanmak Gerekir?

VPN internet tarayıcısının ortak olduğu ve pek çok kişi tarafından kullanıldığı durumlarda ihtiyaç duyulabilen bir özel ağ türüdür. Kafeler, restoranlar, havaalanları gibi internet ağının ortak şekilde kullanıldığı durumlarda VPN güvenli bir ağ hizmeti sağlar. VPN kullanılmadığı durumlarda, ortak bir ağ kullanıldığında, veriler ağı kullanan herkesle paylaşılmış olur. Ayrıca kullanılan ortak ağlarda, ortak ağ saldırısı gibi problemlerle karşı karşıya kalmamak için de VPN kullanımı önemlidir. VPN bu saldırıları önleyerek, güvenli bir şekilde internet kullanmanıza yardımcı olur. İnternet ağları üzerinde pek çok kişisel bilgi, banka bilgisi ve kimlik bilgisi gibi özel kalması gereken bilgiler bulunur. Bu bilgiler başkasının eline geçtiğinde oldukça tehlikeli bir hal alabilir.

Özellikle internet ağının orta kullanımı esnasında böyle durumlarla sıklıkla karşı karşıya kalınabilir. Böyle durumları yaşamamak adına VPN ile özel bir internet bağlantısı kurarak önlem alınması tavsiye edilmektedir. VPN kullanımının önemi yalnızca internet kullanımının ortak ağ ile gerçekleştiği durumlar ile sınırlar değildir. Kişisel internet ağınızda bile verileriniz tehlikede olabilir. Çünkü internet hizmeti sunan şirketler internette bulunan verilerinize tarayıcı üzerinden kolaylıkla ulaşabilir. İnternette araştırdığınız ya da okuduğunuz herhangi bir konu IP adresi üzerinden toplanarak reklam vericilere satılabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması içinde VPN kullanımı oldukça önemlidir. Güvenli ve gizli bir internet kullanmak isteyen tüm kullanıcılar için VPN kullanımı tavsiye edilmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights