Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

E-ticaret İçin Arbitraj Nedir? Nasıl Yapılır?

Bize Puan Verin

Arbitraj kar elde edebilmek için çeşitli ve farklı piyasaları takip etmek ve en uygun fiyatlı olanı yakalamaya çalışmaktır. En genel tanımıyla piyasalardaki dengesiz durumdan faydalanmak olarak özetlenebilir. Piyasa derinliği ve likiditenin daha yüksek olduğu paritelerde arbitraj fırsatı daha sık oluşur. Bunun yanı sıra emtia, kıymetli madenler, hisse senedi ve sabit getirili ürünler ve borçlanma senetlerinde de arbitraj işlemleri yoğun şekilde gerçekleşir.

Arbitraj Nedir?

Arbitraj bir ekonomi terimidir. Risksiz kar elde etmek amacıyla arbitraj yapmak için gerekenler arasında fırsatlar hakkında haberdar olmak bulunur. Herhangi bir varlığın çeşitli piyasalardaki fiyatları arasındaki eşitsizlikten yararlanmak, kar elde etmeyi mümkün hale getirir. Bahsi geçen varlığın daha düşük şekilde fiyatlandığı piyasadan satın alma işlemi gerçekleştirilir ve yüksek fiyatlandığı piyasada eş zamanlı şekilde satılır. Bu şekilde gerçekleşen işlem, kar elde etmenizi sağlar. Risksiz kar sağlamak adına oldukça mantıklı olan bu işlemi gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken pek çok etken ve detay bulunur.

Günümüzde çeşitli nedenler piyasaların etkin olmaması sebebiyle aynı varlıkların farklı fiyatlandırılmasına neden olmaktadır. Böyle durumlar ise arbitraj fırsatına fayda sağlar. Arbitraj ile risksiz kar sağlıyor olmak, bu işlemin dikkat çekmesini sağlar.

Abritraj işlemlerinde en genel amaç fiyat farklarının meydana getirdiği bu fırsattan yararlanarak, risksiz kar etmektir. Dolayısıyla fiyatlandırmanın daha düşük olduğu bir varlık alındığında, daha yüksek fiyatlandırma ile satış işleminin kısa süre içerisinde yapılması gerekir. Alış ve satış süresinin arasındaki fark arttığında fiyat eşitsizliği yaşanacaktır. Fiyat eşitsizliği ise fırsatlar hakkında bilgi edinmek adına araştırma yapan diğer oyuncuların dikkatini çekecek ve fiyatlar kısa süre içerisinde eşit hale gelecektir.

Günümüz iletişim teknolojisinde para ve sermaye piyasalarında bilgi akışı oldukça hızlı şekilde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla arbitraj fırsatlarını bireysel olarak yakalamak ve kaybolmadan alım satım işlemlerini gerçekleştirmek, neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla arbitraj işlemleri sayesinde risksiz kar elde etmek istiyorsanız bu işlem için özel olarak tasarlanmış algoritmik yazılımları kullanmanız gerekir. Özel olarak tasarlanan bu yazılımlar sayesinde iki ayrı piyasada işlem görmekte olan bir varlık üzerinde arbitraj fırsatı oluştuğunu görebilir, eş zamanlı olarak alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Arbitraj işlemi esnasında alış ve satış fiyatları arasındaki makas, ödenecek olan komisyonla ve işlem için gerekli olan fonların faizleri göz önünde bulundurulur. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğuna günümüz piyasasında algoritmik yazılımlar kullanmadan bireysel ya da manuel olarak bu fırsatları yakalamanın oldukça zor hatta neredeyse imkansız olduğu anlaşılmaktadır.

Arbitraj Nasıl Yapılır?

Arbitraj yapma işlemleri için öncelikle bir ürünün seçilmesi gerekir. Seçeceğiniz ürünün farklı piyasalara fiyat eşitsizliği yaşadığından da emin olmanız gerekir. Aksi halde arbitraj fırsatı doğmayacaktır. Eğer tercih ettiğiniz ürün, piyasaların tamamında aynı fiyatta yer alıyorsa, böyle bir fırsat söz konusu olmayacaktır.

Arbitraj fırsatının olduğu bir ürün yakalamanızın ardından, alış ve satış fiyatının farkını hesaplamak gerekir. Bir piyasadan alıp diğerinden satarken komisyon ücretleri ya da benzeri giderler olabileceğini göz ardı etmemek gerekir. Alış satış işlemlerinde fiyat farkı doğru şekilde hesaplanmadığında komisyon ücreti gibi çeşitli masraflar, elde edilecek karı geçebilir.

Dolayısıyla arbitraj yapabilmek adına finansal piyasalar hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Çeşitli ve farklı piyasalara aşina olmadan yakalamaya çalışacağınız bu fırsat için, borsalar ile ilgili de bilgi sahibi olmanızı gerektirir. Kısaca, borsa ve piyasalar ile yakından ilgilenmeden ve bilgi sahibi olmadan arbitraj hesaplama yapmak mümkün olmayacak ya da kar elde etmeye çalışırken zararlı hale gelmenize sebep olabilecektir.

 

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights