Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Format Nedir, Nasıl Atılır?

Bize Puan Verin

Format atmak çeşitli amaçlar sebebiyle gerçekleşir ve işletim sistemini sıfırdan yeniden yüklemek anlamına gelir. Bu tanım profesyonel kullanıcılar için yeterli olmasa da, ülkemizde format tanımı bu şekilde anılmaktadır. Bilgisayarınızda çalıştırdığınız işlemler, yüklediğiniz uygulamalar bilgisayarınızı zamanla yavaşlatır ve bu durumda verimli bir kullanımın önüne geçer. Bazı bilgisayarlar o kadar yavaştır ki, kullanılamaz hale bile gelirler. Profesyonel olmayan kullanıcılar, yalnızca bilgisayara virüs bulaşmışsa format atılması gerektiğine inanır. Ancak, bilgisayarınıza format atmak yani sıfırlamak için bir virüs almanıza ya da gözle görülür herhangi bir sorunla karşılaşmanıza gerek yoktur. Bilgisayarlara hiçbir sorunları olmasa da, 6 ayda bir periyodik olarak format atılması gerektiği tavsiye edilmektedir.

Sistem çekirdeğini etkileyen programlar, RAM belleğinin düzensiz davranışı, uzun süre optimize edilmemiş sabit diskler, işletim sistemi üzerinde kesinlikle olumsuz bir etkiye sahip olacaktır. Format atmayı bilmeyen ve bunu zor bulan ancak bilgisayarlarına format atmak isteyen kullanıcılar, bu işlemin nasıl gerçekleşeceği ile ilgili araştırma yapmaktadır. Oldukça pratik olan format işlemi için kullanıcıların ihtiyaç duydukları çeşitli malzemeler bulunmaktadır.

Windows XP, Vista, 7, 8 veya 10 işletim CD’si, bu aşamada kullanıcılara orijinal işletim sistemi kullanmaları önerilmektedir. Bunun yanı sıra bilgisayarınızla birlikte gelen CD ve sürücüler de format atma işlemi esnasında ihtiyaç duyacağınız malzemeler arasında bulunur.

Windows 10 İşletim Sitemli Bilgisayarlara Format Atmak

Windows’un en son ve en popüler sürümü olan Windows 10, format işlemini en temiz ve en kolay şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olacak en son güncellemelere sahiptir. Diğer işletim sistemlerinden farklı olarak, bilgisayarınızı fabrika ayarlarına sıfırlayabilir veya işletim sistemlerini gerektiği gibi değiştirebilirsiniz. Bu aşamada önemli olan nokta, bilgisayarınıza format atmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan dosyaların bir yedeğini almaktır.

Windows 10’da arama bölümüne girin ve arama kutusuna “Ayarlar” yazın. Açılan menüden Güncelleme ve Güvenlik sekmesine giriş yapın. Açılan menüden sol taraftaki kurtarma sekmesine tıklayın. Burada sistem size hangi işlemi gerçekleştirmek istediğinizi soracaktır. Her şeyi kaldır seçeneğini işaretleyebilir ve sizin için uygun olan seçenekler ile sorulan soruları cevaplayarak onay verebilirsiniz. Böylelikle format Windows 10 için tamamlanmış olacaktır.

Windows 11 İşletim Sitemli Bilgisayarlara Format Atmak

Windows 11 işletim sistemli bilgisayarlara format atmak için öncelikle ayarlar kısmına gitmek gerekir. Bu kısımdan sistem seçilmeli ardından kurtarma yazan kısım seçilmelidir. Bu aşamada sistem sıfırlamadan önce sorunu gidermek adına kullanıcılara öneri sunmaktadır. Kabul ettiğiniz taktirde sistem bilgisayar için çözüm yolları aramaya başlar. Ancak bazı durumlarda çözüm bulunamaz. Böyle durumlarda format daha mantıklı bir seçenek olacaktır.

Sistemden her şeyi kaldır seçeneğini işaretleyerek devam ettiğinizde sistem size çeşitli sorular yöneltir. Bu sorulara size uygun olan cevapları vererek ilerlemelisiniz. Ardından son onayı verdiğinizde format Windows 11 işletim sistemli bilgisayarlar için gerçekleşmiş olacaktır.

 

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights