Magisk Manager kullanmak kısa süre içerisinde sıklıkla araştırılan bir terim haline gelmiştir. Günümüzde akıllı cihazlar hayatımızın hemen hemen her alanında rol oynamaktadır. Bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi birçok cihazı farklı amaçlarla yaygın şekilde kullanılır. Tüm bu cihazların tek bir işletim sistemi üzerinde çalıştığını söylemek ise yanlış olmayacaktır. Android ayrıca, özellikle cep telefonları söz konusu olduğunda yaygın olarak kullanılan bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemini çalıştıran cihazlarda farklı kişiselleştirmeler oluşturmak isteyen kişiler Magisk Manager’ın ne olduğu konusunda merak duymaktadır. Bir işletim sistemi bir yazılım topluluğu olarak düşünülebilir. Ancak sistem, cihazlarının güvenliğini sağlamak için kullanıcılara çeşitli kısıtlamalar getirmektedir. Bu sınırları aşmak, cihazınız üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlar. Magisk’in devreye girdiği yer burasıdır.
Table of Contents
Magisk Manager Nedir?
Cihazınızda kullanılabilen işletim sistemlerinin belirli yazılım sınırlamaları vardır. Bu sınırlar öncelikle sisteminizi korumak içindir. Ancak, bazı durumlarda bu sınırlamaları aşmak isteyebilirsiniz. Bu sınırları aşmak cihazınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar. Bu kısıtlamaları aşmak ise “root” adı verilen işlem sayesinde mümkündür. Root Türkçe’de kullanıldığı şekliyle Magisk cihazlarının rootlanması için kullanılan yazılımlardan biridir.
Root Nedir?
Root teriminin ne anlama geldiğini anlamak, Magisk Manager kullanımının da daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlar. “Root”, öncelikle Android işletim sistemini çalıştıran cihazlar için ayrıcalık kontrol sürecini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bir cep telefonu veya tablet için geçerli olan bir terim olarak da ele alınabilir. Ancak, diğer işletim sistemlerini çalıştıran cihazlar için de geçerlidir. Temel olarak “root” terimi, kullandığınız cihaz tarafından engellenen bazı özelliklere erişmenin bir yoludur.
Bu nedenle root, işletim sisteminin izin vermediği işlevsellik kısıtlamalarını önler. Dolayısıyla bu sayede bir kullanıcı yönetici düzeyinde erişime sahip olabilir. Farklı terimlerle karıştırılsa da root ayrı bir işlemdir. Bu şekilde birçok özelleştirme yapmak mümkün hale gelir.
Magisk Manager Özellikleri
Magisk Manager ilk olarak 2016’da kullanıma sunulmuştur. Çeşitli modül seçenekleri ile bu yazılım, cihazınızdaki erişim kısıtlamalarını kaldırmanıza yardımcı olmak adına hizmet vermektedir.
Temel olarak Magisk, cihazınıza root erişimi sağlayan bir yazılımdır. Android işletim sistemi 4.2 veya üstü olan herhangi bir cihazı rootlamak için Magisk’i kullanabilirsiniz. Bu yazılım, Android cihazınızda kök erişimini etkinleştirmenize ve sistem tarafından sağlanan kısıtlamaları kaldırmanıza olanak tanır. Bu nedenle, kişiselleştirme amacıyla cihazınız yönetici düzeyinde izinlere sahip olabilir.
Magisk Manager özellikleri temelde yazılımı kullanmanızı sağlar. Magisk Manager, cihazınızda çalışan root işlemini kontrol etmenizi sağlar. Ayrıca Manager, Magisk’i indirmek ve modüllerini aktif olarak yönetmek için de kullanılır. Magisk Manager, yazılım tarafından sağlanan modüllerin kurulumunu ve kullanımını kolaylaştırır. Aynı zamanda, yazılım güncellemelerini yüklemek için Magisk Manager’ı kullanabilirsiniz.
Magisk Manager Nasıl Yüklenir?
Yükleme işleminin yapılabilmesi için cihazınızda TWRP veya başka bir özel kurtarma benzeri sistemin olması gerekmektedir. Cihazınızda TWRP kurulu değilse, indirmeden önce Magisk’i yüklemeniz gerekir. Bu işlemlerden sonra Magisk indirme işlemini başlatmaya hazır olacağınız bilinmektedir.
Magisk’i indirilebilen uygulamalarda bulmak mümkün değildir. Bunu yapmak için, süreç üçüncü taraf bir web sitesinden başlatılmalıdır. ZIP dosyası olarak indirilebilen Magisk yazılımına ek olarak, Magisk Manager’ı da indirmeniz gerekecektir. İndirdikten sonra aşağıdaki adımları takip ederek Magisk’i kullanabilirsiniz;
Öncelikle, indirilen dosyayı cihazınızın deposuna kopyalamanız gerekir. Ardından cihazınızı kapatmanız ve köklendirme işlemini başlatmanız gerekir. İşlemi başlatmak için ses açma tuşu ile güç tuşuna aynı anda basıp basılı tutmanız gerekli görülmektedir. Bu işlem sırasında cihazınızın ekranında bir logo çıkacaktır. Logoyu görür görmez güç düğmesini bırakmalı ve TWRP logosu görünene kadar beklemelisiniz. Logo göründüğünde, TWRP’yi açmak için ses açma düğmesini de bırakmalısınız. Sistem açıldıktan sonra Install kısmından Magisk dosyasını seçiniz. Ardından, cihazınızı yeniden başlatmak için “Sistemi Yeniden Başlat” seçeneğine tıklayarak Magisk Manager kurulumu tamamlanabilir.