Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Bize Puan Verin

Marka tescili markanın korunması adına oldukça önemlidir. Marka tarafından üretilen ürünün geliştirilme aşamasından itibaren dikkat edilmesi gereken bir süreç olan marka tescili, markanın korunmasını sağlar. Marka tescili ile marka hakkının ileri sürülmesini önlerken tazminat taleplerini, marka hakkını ihlal eden kişiler hakkında yaptırım uygulanmasını mümkün hale getirebilirsiniz.

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka tescili yaptırmak fiziki evraklar ile yapılabileceği gibi, online olarak da gerçekleştirilebilir. Marka tescil başvurusu yapabilmek için öncelikle başvuru yapacak kişinin tacir olmasına bakılır. Başvuru yapan kişinin ticari bir işletmeye sahip olması, marka tescil başvurusu için aranan şartlar arasında bulunmaz.

Eğer bir kişiye ait birkaç marka varsa bu durumda her marka için bireysel şekilde marka tescil başvurusu yapmak gerekir. Birden fazla marka için tek bir başvuru yapmak mantıklı ya da doğru olmayacaktır. Marka tescil başvurusu esnasında başvuruyu yapan kişiye dair kimlik bilgilerini içeren başvuru formu tamamen doğru bilgileri yansıtacak şekilde doldurulmalıdır. Başvuru listesine marka tarafından mal veya verilen hizmetlerin listesini ve başvuru ücretinin ödendiğinde dair makbuzunun da eklenmesi gerekir. Eğer marka tescil başvurusu ortak veya garanti markası için yapılıyorsa bu durumda Kanun’da düzenlenmiş olan şartnameyi ve varsa rüçhan hakkı talebi ve ödendiğini gösteren makbuzu da eklemek gerekmektedir. Marka tescili başvurusu tamamlanmasının ardından TPE tarafından bu konuda idari bir süreç yürütülür. Marka tescil başvurusu ile başlayan bu süreç, gerçekleştirilen başvurunun TPE tarafından sınıflandırılması ve incelenmesi ile devam eder. Ardından başvuru yayınlanır ve başvuru adına itirazlar yapılarak, bu itirazlar incelenir. Tüm bu aşamaların ardından marka tescil belgeleri verilir ya da başvuru reddedilir. Bu süreç yaklaşık olarak 7 ila 9 ay sürer.

Marka tescil başvurusunun ardından alınan tescilin, markaya, ürettiği mallara ve verdiği hizmetlere dair koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır. 10 yılın tamamlanmasının ardından sınırsız kez yenilenebilir. Ancak koruma süresinin bitmesinin ardından 6 aylık süreç içerisinde marka koruma tescilini yeniletmeyen markalar hükümsüz sayılır.

Marka tescil başvurusunun yapılabilmesi için markanın aktif olarak kullanılması şartı aranmaz. Fakat marka tescili verilmesinin ardından geçen 5 yıl içerisinde marka kullanılmazsa, markanın iptaline karar verilir.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Marka tescili en genel tanımıyla tescil sahibinin ve tescil alınan mal ve hizmetlerin tekel hakkına sahip olmasını sağlar. Ancak marka tescilinin markaya ya da mal sahibine sunduğu tek avantajın bu olduğunu düşünmek yanlış olacaktır.

Markanızı tescil ettirmek sizleri taklit eden rekabetçi işletmelerden bir adım önde olmanızı sağlamaktadır. Tescil edilmiş bir markanın sahip olduğu haklar, marka izin vermediği sürece üçüncü kişiler tarafından kullanılamayacaktır.

Marka tescilinin sunduğu en büyük avantaj, tescillenmiş markalara dair duyulan güven olarak bilinmektedir. Markanızı tescil ettirmek sizleri rakiplerinizin önüne geçirirken, potansiyel müşterilerinizin markanıza duyduğu güvenin artmasını sağlar. Bunun yanı sıra marka tescili devlet teşviklerinden yararlanabilmenizi sağlar. TSE gibi kalite belgelerini alabilmeniz ve alan adınızı tescil ettirmeniz de, marka tescili sayesinde mümkün hale gelmektedir. Bunun yanı sıra Gıda ve İlaç Sanayi gibi sektörlerin üretim yapabilmesi için marka tescili yaptırmaları zorunluluktur.

Marka tescili yapılışı ile markanız ve ürettiğiniz mallar uluslararası pazara girebilir. Marka tescilinin en önemli özelliği sahip olduğu ülkesellik prensibidir. Dolayısıyla markanızı tescil ettirdiğinizde bulunduğunuz ülke sınırları içerisinde hak ve korumalardan yararlanabilirsiniz. Özellikle ihracat yapan firmaların bu gibi etkenler dolayısıyla markalarını ihracat yaptıkları ülkelerde de tescil ettirmeleri gerekir.

 

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights