Google Captcha; spam, durumuyla yüzleşmek için çok önemlidir. Bu yüzden güvenlik için en azından biraz konfordan ödün vermelisiniz. Google’ın mevcut Capthca uygulaması için basit, hızlı ve güvenli bir şekilde güvenlik doğrulaması sağlar. Captcha’lar insanlar tarafından karıştırılır.
Güvenlik için Captcha uygulamaları kullanılır. Potansiyel olarak kötü amaçlı yazılımların ve botların, formlar gibi ürünleri İnternet adresleri aracılığıyla göndermesini önleyin. “Ben robot değilim” resminin bulunduğu sayfada görünen yazılım, gerçek kullanıcı olduğunuzu doğrulamak istiyor. Google hala insan olduğunuzu belirleyemiyorsa ikinci bir doğrulama isteyebilir.
Google Captcha; web projenizi spam ve kötüye kullanımdan koruma görevini de üstlenmekte olan ücretsiz bir uygulamadır. Temel amacı, insanlarla botları birbirinden ayırmak olarak görülebilir. Gelişmiş risk analizi teknikleri yukarıda bahsedilen farkı mümkün kılmaktadır. İlk olarak 27 Mayıs 2007’de yayınlanan bu uygulama, 16 Eylül 2009’da Google tarafından satın alındı. Bugün Google’ın ücretsiz olarak sunmaya devam ettiği reCAPTCHA, yeni versiyonu olan V3 ile de adından sık sık söz ettirmeye devam ediyor.
Web Siteleri İçin Google Captcha’nın Önemi
Web projeleri her zaman spam ve kötü niyetli saldırılara karşı savunmasızdır. Ancak, web projenizin ele geçirilmesini önlemek için alabileceğiniz küçük ama son derece etkili önlemler var. Bu küçük ama son derece etkili yöntemlerden birisi de Google Captcha. Bu sistem sayesinde web projenizdeki yorum ve iletişim formları gibi alanlarda görünen spam yorum ve spam gönderi durumlarından kendinizi koruyabilirsiniz. Böyle bir koruma olmasaydı Spam saldırıları, web projenizin mesaj kutusunu pek çok spam yorum ile doldurabilirdi. Bahsi geçen durum bir süre sonra dayanılmaz hale gelebilir ve sisteminizi spam’den temizlemek için çok daha profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilirdi.
Google Captcha Kurulumu Nasıl Yapılır?
Eklentiler, seçtiğiniz temanın tasarımını ve işlevselliğini geliştirir ve web sitenizi ziyarette bulunan tüm kullanıcılar için daha etkileşimli bir sayfa performansı sağlar. Sosyal medya paylaşımı, güvenlik ve hız eklentileri, yorumlar ve derecelendirmeler bunlardan bazılarıdır. WordPress eklentileri, web sitenizi daha popüler hale getirmek, daha fazla kullanıcıya ulaşmak ve ziyaretçileri web sitenizde daha fazla zaman geçirmeye teşvik etmek için kullanılabilir.
Google Captcha ekleme aşamasında öncelikle yönetici panelinize girdikten sonra, sol menüdeki Eklentiler düğmesinin üzerine gelin. Sağda görünen alt menüde Yeni Ekle sekmesine tıklayın. Açılan sayfanın sağ tarafında eklenti arama alanını göreceksiniz. Arama alanına gidin ve “Google Captcha” eklenti adını girin. Eklenti otomatik olarak aşağıda görünecektir. Aşağıdaki eklentinin sağındaki Şimdi Yükle düğmesini tıklayın. Kurulum otomatiktir. Kurulduktan sonra, aynı bölümde “Etkinleştir” etiketli mavi bir düğme göreceksiniz. Etkinleştir düğmesine tıklayarak eklentiyi etkinleştirin.
Google sayfasına gittiğinizde karşınıza çıkan formu ekran görüntüsündeki gibi doldurun. Lütfen formu doldurun ve “Gönder” düğmesini tıklayın. Sonraki sayfada bir site anahtarı ve gizli anahtar oluşturun. Bu kodları eklenti ayarları alanlarına ekleyin ve “kaydet” düğmesine tıklayın. Daha sonra otomatik bir şekilde eklenecektir.
Tüm bu aşamalar tam olarak gerçekleştirildiğinde Google Captcha artık kullanıma hazır bir hale gelecektir. Bu sayede de tüm güvenlik önlemleri alınmış olacaktır.
Google Captcha Nasıl Kaldırılır?
Google Captcha ayarları ile uygulamayı aktifleştirmek mümkün olduğu gibi iptal edip kaldırmak da mümkün oluyor. Spam veya kötü niyetli saldırılara karşı kullanılan Captcha’yı rahatsız edici bulursanız ve kullanıcılarınız recaptcha SSS’sinden şikayet ederse, uygulamayı kaldırmanızı öneririz. Eklenti kuruluysa, sisteminizde Gelişmiş nocaptcha ve görünmez Captcha (v2 ve v3) eklentisini devre dışı bırakmanız yeterlidir.