Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Hacker Nedir, Hacker Nasıl Olunur?

Bize Puan Verin

Hacker olmak, karmaşık programlama dilleri olarak adlandırılmakta olan dilleri geliştirerek veya gelişen siber güvenlik endüstrisinde kariyer yaparak becerilerinizi kanıtlamak için en popüler konulardan biridir. Hack genellikle bir sisteme yetkisiz erişim elde etmek anlamına gelir. Hacker kelimesinin Türkçe ‘ye çevrilmesi onu “bilgisayar korsanı” olarak tanımlar. Birçok hacker, hacker tanımına karşıdır, ancak dünya çapındaki medyanın etkisi, hacker tanımını popüler hale getirmiştir. Pratikte, farklı yöntemler deneyerek, sistem güvenlik açıklarını keşfederek ve bu güvenlik açıklarını ilgili sistemlere ikinci bir erişim yöntemi elde etmek için kullanarak sistemleri hacklerler. Bilgisayar korsanları ise teknik bilgi ve becerilere sahiptir ve sistemler, ağlar ve yazılımlar gibi birçok alanda uzmanlık gösterirler. Elektronik tabanlı olan birbirinden çeşitli sistemlere veya şemalara erişim elde etmek için İnternet’teki hesap açıklarını kullanırlar.

Bilgisayar korsanları, toplulukta yetenekli programcılar sistem ustaları olarak bilinir. İnternet dünyasının en eski günlerine kadar uzanmakta olan onlarca yıllık bir kültürleri vardır. Bilgisayar korsanı dediğimiz kişiler, sistemlerdeki güvenlik açıklarını keşfeden ve teknik becerilerini sistemlerin geliştirilmesine katkıda bulunan bilgisayar ustaları olarak bilinirler. Ama herkesin iyi niyetli olduğu bir dünya düşünemiyoruz. Elbette bazı kişiler bu bilgi, beceri ve deneyimleri kötüye kullanarak veri hırsızlığı, kopyalama, silme ve sistemlere yetkisiz erişim elde etmek için sistem kırma gibi siber suçlar işler. Bu kişilere hacker değil, “cracker” denir. Ancak medya sayesinde siber suçlar işleyen, verileri değişikliğe uğratan veya kötü davranışlarla sistemlere zarar veren kişiler cracker değil hacker olarak tanımlanmakta ve hackerlarla aynı kategoriye girmektedir. Elbette bu kişilere halk arasında kötü niyetli olan bilgisayar korsanları denir.

Hackerler Ne İş Yapmaktadırlar?

Hacker olarak adlandırılan bu kişilerin temel görevi sistemlerdeki arka kapıları ve güvenlik açıklarını bulmak, kötü niyetli kişilere bu açıkları üreticilere bildirmek ve sistem geliştirmektir. Bu işte, başka işlerle uğraştığınız bir şirket veya kurumda çalışmanız için size ödeme yapılır. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve elektronik sistemlerde bilgilerin işlenmesi ile birlikte devlet, siber güvenlik sistemini korumak için çalışanlardan oluşan bir siber ordu oluşturmuş ve özel becerilere sahip bu kişilere devlet düzeyinde özel pozisyonlar atamıştır.

Siyah Şapkalı Hacker ve Beyaz Şapkalı Hacker

Siyah şapkalı hacker, sisteme yetkisiz erişim sağlayan bir suçludur. Black Hat Hacker’lar, hassas verileri toplayan, önemli dosyaları şifreleyen, hassas bilgileri (kredi kartı gibi) toplayan, kötü amaçlı yazılım oluşturan ve yaymak için özel araçlar kullanan kişilerdir. Beyaz şapkalı hacker kendisini siber saldırılara karşı savunmak için gerekli bilgileri kullanan kişidir. Bir siber saldırının neden olabileceği sorunları hedefine ulaşmadan çözmek için birçok adım atar. Bu gruba mensup kişilerin temel amacı güvenlik açıklarının tespitini gerçekleştirmektedir. Bunun nedeni, bilgisayar korsanlarının yetkisiz erişim elde etmek için genellikle sistem güvenlik açıklarından yararlanmalarıdır. Bunlara ek olarak gri şapkalı hacker güvenlik açıklarını bildirmek için ücret talep eden kişilerdir. Gri şapkalı hackerlar genellikle sistemin yaratıcısıdır.

Hacker Nasıl Olunur?

Hacker olmak istiyorsanız yazılım programlarını son derece iyi bilmeniz gerekmektedir. Bilmeniz gereken programlama dilleri ise C++, Perl, PHP, Java, Delphi, Visual Basic vb. dillerdeki programlardır. İşletim sistemleri açısından Windows, Linux ve Unix gibi çeşitli sistemlere de oldukça hâkim olmak gereklidir. Tüm bunları bilmek de hacker olabilmek için yeterli değildir. Hacker görevleri son derece kapsamlıdır. Daha fazla sabır ve emek ister. Bir hacker yani bilgisayar korsanı olmak istiyorsanız, çok pratik yapmalısınız.

 

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights