Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Hacklenemeyen İnternet Planı ve Çalışmaları

Bize Puan Verin

ABD Enerji Bakanlığı tarafından hacklenemeyen internet planı çalışmaları yürütülüyor. İnternet kullanımını daha çok güvenli hale getirmek ve özellikle ülke çapında kullanılacak olan kuantum internet planı sayesinde yeni nesil internet kullanımı da mümkün hale getirilecek. Çeşitli bilim insanlarının ve üniversitelerin katılımı ile yapılan çalışmalar sonucunda internet kullanımı saldırılara karşı üstün bir koruma sunacak.

Hacklenemeyen İnternet Planı Nedir?

ABD Enerji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen hacklenemeyen internet planı yaklaşık olarak 10 yıllık bir sürece verilen isimdir. Geçen yıllarda hayata geçirilmiş olan çalışma kapsamında yeni nesil bilgisayarlar ve sensörlerin birbirlerine bağlanarak güvenli bir veri akışı sağlamaları amaçlanıyor. Kuantum mekaniğine bağlı olan sistem için önemli prototipler geliştirilmiştir. Her birisi farklı sektörlere ait olan 70’den fazla katılımcı proje kapsamında görev alıyor. Bu sayının projenin ilerleyen safhalarında artış göstermesi de bekleniyor. Çalışmalar mevcut internetin ve yerel ağ kullanımının ikinci internet olmasının tasarlandığı kuantum internete aktarılmasına yönelik olarak yürütülüyor.

Tasarlanan plana göre Enerji Bakanlığı gelecek 10 yıl süre kapsamında kuantum interneti hayata geçirecek. Ülke geneline yayılan 17 noktada kurulmuş laboratuvarlar ise sistemin iskeletini oluşturuyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Argonne Ulusal Laboratuvar Direktörü Paul Kearns tarafından kuantum internet 21’inci yüzyılın en büyük teknolojik gelişmesi olarak kabul ediliyor.

Halihazırda çalışmalar Stony Brook Üniversitesi ve Brookhaven Ulusal Laboratuvarı kapsamında yürütülüyor. Kısa süre önce ise 130 kilometre genişliğinde alanı kaplayan kuantum internet ağı da faaliyetlerini göstermeye başladı.

Kuantum internet alanında sadece Amerika Birleşik Devletleri çalışmalar yürütmüyor. Yakın zamanda Avrupa Birliği ülkeleri ve Çin de kuantum internet alanında çalışmalara başladılar. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri Kuantum Internet Birliği (Quantum Internet Alliance) adı altında tek bir merkezde çalışmalar yürütüyorlar.

Kuantum İnternet Nedir?

Kuantum, modern fiziğin en önemli yapıtaşlarından birisidir. 1900’lü yılların başında ortaya çıkan kuantum mekaniği kapsamında günümüzde önemli araştırmalar yapılıyor. Temel olarak kuantum mekaniği atom ve atom altı ölçekte madde ve ışığın davranışlarını incelemekte olan fizik dalıdır.

Kuantum mekaniğinde elektronlar, protonlar, kuarklar, nötronlar, gluonlar gibi atomu oluşturan parçacıkların özellikleri ve birbirleri arasındaki ilişkiler açıklanmaya çalışılmaktadır. Kuantum mekaniği oldukça hassas saatler, kuantum bit kullanmakta olan kuantum bilgisayarlar ve üst düzey mikroskop gibi araçlar kullanmaktadır. Kuantum alanında yapılan çalışmalar sonucunda kuantum internet ortaya çıkmıştır.

Kuantum internetin anlaşılması için günümüz internetinin nasıl çalıştığına bakmak gerekmektedir. Günümüzdeki internet ağı 0 ya da 1 değerini ifade edecek bitleri kullanmaktadır. Kuantum internet ağında ise sonsuz sayıda değer verilebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre günümüz interneti ile aradaki bu büyük fark, kuantum internet için daha fazla bant genişliği sağlamaktadır. Ayrıca güçlü kuantum bilgisayarlarda çalışacağı için diğer cihazların bağlantısını da kolay hale getirecek ve çok büyük olan devasa uygulamaları da çalışma imkânı sağlayacak.

Günümüz internetini tamamen ortadan kaldıracak bir sistem olmayan kuantum internet esasında günümüz internet ağının bir tamamlayıcısı olarak görev yapacak. En büyük avantajlarından birisi ise sıradan internete göre çok gelişmiş koruma sunmasıdır.

Normal internet bağlantısı ile yapılan işlemler, iletilen mesajlar sinyaller üzerinden kolay bir şekilde yakalanabilmektedir. Bu iletiler kırılabilir (hack) seviyededir ve günümüzde hacker olarak adlandırılan kimseler yaygın olarak internet bilgilerini ele geçirebilmektedirler.

Ancak kuantum internet ağı ile gönderilen mesajlar, iletiler ya da işlemlerde siber saldırı riski ortadan kalkmaktadır. Çünkü kuantum ağlarında siber saldırılara karşı üstün koruma sağlanması için hafif foton parçaları kullanılmaktadır. Bu durum ise gönderiyi şifrelemek yerine daha kapsamlı bir koruma içerisinde olmasını sağlıyor. Kuantum ağındaki iletiler kopyalanamaz, parçalanamaz ve değiştirilemez özellik taşıyorlar. Bu durumda sadece bilgiler yok edilebiliyor ancak bunun dışında ele geçirme ya da değiştirme gibi imkânlar bulunmuyor. Bu sayede özellikle devletler kuantum internet ağının geliştirilmesi ve tamamen hacklenmeyen interneti kullanmayı amaçlıyorlar.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights