Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Hacklenmeyen İnternet Ne Zaman Hayata Geçebilir?

Bize Puan Verin

ABD Enerji Bakanlığı tarafından açıklanan plan kapsamında ABD’de çeşitli teknoloji üniversitelerinde kuantum internet ağının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalar birkaç yıl önce başlamıştır. Halihazırda Chicago banliyölerinde 83 kilometre uzunluğunda kuantum internet kullanımı test edilmeye başlanmıştır. Ayrıca teknoloji alanında dev isimlerden olan Google gibi firmalar da kuantum internet altyapısına ulaşmak için çalışmalarını sürdürmektedir.

Geçen yıl, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından kuantum uydusu fırlatıldı. Uydu, kızılötesi ışığın hassas fotonlar kapsamında kodlanmış bilgi parçacıkları göndermek için kullanılıyor. Bu sayede mevcut aktarma sistemlerinden çok daha güvenli bir veri akışı sağlanmış oluyor. Çin’in planlarına göre 2030 yılına kadar kuantum iletişimi birden fazla ülkeye yayılabilecek ve böylece kuantum internet de daha yaygın bir hale getirilmiş olacak.

Ayrıca Avrupa Birliği de kurmuş olduğu merkez sayesinde kuantum internet çalışmalarına öncülük ediyor. Merkez ortalama 15 yıllık süre kapsamında AB üyesi olan ülkelerde kuantum interneti hayata geçirmeyi planlıyor. İlk başlarda devlet kullanımında olacak internet ağı daha sonra kullanıcılara da sunulabilecek ve böylece kuantum internet kullananlar çok daha güvenli bir internet kullanma imkânı elde edebilecekler.

Hacklenmeyen İnternet Avantajları Neler?

Kuantum internet çok fazla alanda olumlu açıdan etkiye sahip olacaktır. Örnek olarak GPS navigasyonu günümüzde kullanıldığı halinden çok daha kesin ve yanılmaz bir hale gelecektir. Bilim insanları ayrıca yerçekimi dalgalarının dalgalanma aşamalarını da tespit edebilecekler ve Dünya’nın yerçekimi alanı da net olarak saptanabilecek. Kuantum internet ayrıca çok yüksek güce sahip olan kuantum bilgisayar ağlarının beraber çalışması ve çok karmaşık simülasyonlar yaratmak için de kullanılabilecektir. Bu durum ayrıca moleküllerin ve proteinlerin yapısının daha iyi anlaşılmasına neden olarak sağlık alanında da önemli gelişmeleri beraberinde getirebilecektir. Ayrıca evrenin çalışma mekanizması üzerinde de bu özel internet ağı yardım sağlayacaktır. En büyük faydası ise verilerin en üst düzeyde korunması ve ele geçirilmesinin imkânsız hale getirilmesi olacaktır. Bu sayede hem ülkelerin güvenliği hem de bireysel anlamdaki güvenlik sağlanacak, internet kullanımı çok daha temiz bir hale gelebilecektir.

Kuantum İnternet Ne Zaman Hayata Geçebilir?

Kuantum internetin hayata geçirilmesi halinde mevcut internet kullanımına çok büyük yararlar sağlamasına karşılık, bu uygulamanın yapılabilmesi için çeşitli zorluklar da bulunuyor. Özellikle araştırmacılar tarafından kuantum internetin nasıl kurulacağı bulunmalı ve bunun stabil bir hale getirilmesi gerekiyor. Kuantum mekanizmasındaki belirsizlikler dikkate alındığında bu durumu gerçekleştirmek ise kolay yapılacak bir işlem olarak gözükmemektedir. Özellikle alışılmış dünyada bilgilerin kodlanması ve saklanması kolaylık sunmaktadır ancak sürekli değişken bir yapıda olan kuantum dünyasında bilginin kodlanması sonrasında değişim meydana gelebiliyor.

Diğer bir sorun ise kuantum bilgisine karşılık gelecek olan enerji miktarlarının düşük olması. Enerji alanındaki düşük seviyeler, dış dünya ile etkileşim kurulması için engel yaratabiliyorlar. Aynı zamanda kuantum sistemlerinde genelde çok düşük sıcaklıklar gerekiyor. Bu durum ise sıcak olan bölgelerde sistemi çalıştırmak için soğutmaya dayalı olarak enerji harcamasının da sürekli olarak yapılmasını gerektiriyor. Yapılan çalışmalar kapsamında bu sorunlar aşılması halinde güvenli internet hayata geçirilmiş olacak.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights