Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Joomla Nedir, Kullanma Avantajları Neler?

Bize Puan Verin

Joomla, 2 Eylül 2005’te piyasaya sürüldü. Joomla son derce gelişmiş olan bir içerik yönetim sistemi görevi görmektedir. Ayrıca, dünya çapında son derece popüler olan ve binlerce web sitesi tarafından kullanılan bir içerik yönetim sistemi için platformlar arası desteğe sahiptir. PHP’de yazılmıştır. Veritabanı olarak MySQL kullanır.  Ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. GNU altında lisanslanmıştır. Joomla oluşturmanın amacı, web tasarımı hakkında hiçbir şey bilmeyen ancak dinamik web siteleri oluşturmak ve yönetmek isteyen kişilerin  kendi sayfalarını oluşturmasını ve yönetmesini kolaylaştırmaktır. Bir bakıma Joomla bir blog olarak da görülebilir. Tek satır kod yazmadan tüm sisteminizi yönetmenize izin verir. Ayrıca açık kaynaklı bir sistem olması nedeniyle internette geniş bir geliştirici tabanına sahiptir. Bu kitle, Joomla için birçok yeni uzantı ve modül geliştirdi ve geliştirmeye devam ediyor. Joomlan’ın modüler yapısı, istenilen eklentilerin sisteme entegre edilmesini kolaylaştırır. Örneğin sisteme eklenmiş olan birbirinden farklı modüller ile web sitenizi  birkaç adımda e-ticaret sitesine dönüştürebilirsiniz.

Joomla’yı kurmak ve kullanmak çok kolaydır. Söz konusu içerik yönetim sistemi birçok arama motoruyla uyum sağlayabilir. Tüm dünyada son derece popüler olan içerik yönetim sistemi aynı zamanda Türkçe dilini de desteklemektedir.

Joomla Nasıl Kullanılır?

Joomla kullanmak ve yönetimini gerçekleştirmek çok kolaydır. Tüm sistem tek bir panelden yönetilmektedir. Bu panelden yeni gönderiler ekleyebilir, gönderilerinizi kategorilere ayırabilir, gönderilerinizin görüntülenme sırasını belirleyebilir, eklentiler ve modüller ekleyebilir, kullanıcı profilinizi yönetebilir, web sitenizin temasını değiştirebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Joomla editörü ile oluşturulan sayfa içerikleri herhangi bir HTML veya CSS kodlaması gerektirmez ve “ne görüyorsan onu alırsın” mantığı ile editörde aynı kelimeleri yazıyormuşsunuz gibi görünür. İçeriği şekillendirmek, içeriğin sayfada görünmesini sağlar. Sistem ayrıca içeriğinizi CSS veya Javascript kodu ile zenginleştirmenize de olanak tanır.

Joomla’nın Özellikleri

Model-View-Controller olarak adlandırılan MVC, Joomla’nın tasarım mimarisidir. MVC üç katmandan oluşur. Tüm bu katmanlar birbirinden ayrı tutulmuştur. Bu nedenle büyük projelerin daha kolay yönetilmesi ve kontrol edilmesi arzu edilir. WordPress MVC kullanmaz, bu nedenle Joomla’daki bu özellik iki ana farktan biridir. MVC kullanmayan herhangi bir işletim sistemi, “function.php” koduyla saldırıya uğramaya karşı tamamen savunmasızdır. Bu nedenle, WordPress ile oluşturulan herhangi bir sayfa bu kodlar tarafından tamamen yok edilebilir. MVC özellikleri ile Joomla’nın en güçlü rakiplerine kıyasla ne kolaylıklar sağladığı gözlemlenebilir.

Joomla güvenlik açısından da tüm beklentileri karşılayabilecek niteliklere sahiptir. ullanıcı hesabı girişi için iki faktörlü bir kimlik doğrulama seçeneği sunar. Gelişmiş kodlama becerileri gerektirmeden SSL sertifikalarını ve Google ReCaptcha’yı da etkinleştirebilirsiniz. Joomla’nın sayfa yenileme hızı, rakipleri arasında en iyilerden biri olarak kabul edilir. En son yayınlanan sürüm, eski sürümden 2,5 saniye daha hızlı yüklendi. Joomla, web sitenizi geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz uzantılarla birlikte gelir. Bu nedenle, bir eklenti yüklemek web sitenizi yavaşlatmaz. Yerleşik eklentiler ayrıca güvenlik açıklarını en aza indirir.

Joomla özellikleri kapsamında, Joomla hem büyük hem de küçük birbirinden farklı pek çok eb sitesinin altyapısını oluşturur. Joomla, farklı türde web siteleri oluşturmak için kullanılabilir. Örneğin; bir haber portalı, bir müzik sitesi, bir okul sitesi veya bir sosyal ağ sitesi oluşturabilirsiniz. Joomla’yı çok az kodlama bilgisi olan web siteleri için rahatlıkla tercih edebilirsiniz. ürekli güncellenen sürümleri olan birçok yerleşik özellik içerir. Bu, alandaki en hızlı sayfaları bile imzalamanıza olanak tanır.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights