Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

URL Maskeleme Nedir, Nasıl Yapılır?

Bize Puan Verin

URL maskeleme, etki alanı maskeleme olarak da bilinen, internet siteleri üzerinden gerçekleşen bir uygulamadır. Etki alanı maskeleme olarak bilinen bu uygulamanın gerçekleşmesi sonucunda, internet sitesinin gerçek alan adına izlenmesi durumu yaşanmaktadır. İnternet sitesi kullanıcıları etki alanı maskeleme adı altında gerçekleşen bu işlemi pek çok farklı sebep dolayısıyla gerçekleştirmek isteyebilir. URL maskelemenin internet sitenizin içeriği ile herhangi bir alakası olmadığını ve bir etkide bulunamayacağını unutmamanız gerekmektedir. URL maskeleme adı verilen bu işlem genellikle gizlilik ve güvenlik amacıyla gerçekleştirilmekte olan bir uygulama olarak bilinir. İnternet sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, URL maskeleme gerçekleştiği taktirde, gerçek URL’yi göremeyecektir.

URL Maskeleme Yapmanın Nedenleri

URL maskeleme yapmak için bir çok neden bulunmaktadır. Bu nedenlerden ilki ve en bilineni, internet sitenizi ziyaret eden kullanıcıların URL adresini görmemenizi sağlamaktadır. Eğer sitenizi barındırmak adına herhangi bir ücret ödemek istemiyorsanız, URL adresinizi maskeleyerek saklamak isteyebilirsiniz.

Bu konuda alan adının maskelenmesi ve başka bir siteye yönlendirilmesi aynı durum gibi gözükebilmektedir. Ancak alan adınızı yönlendirme ile maskelemenin aynı şey olmadığını anlamanız gerekmektedir. Her iki durumda internet sitelerinin korunması adına gerçekleştirilmektedir. Ancak alan adının yeniden yönlendirilmesi, maskelemeden oldukça farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bazı durumlarda internet sitesi kullanıcıları, maskeleyerek yönlendirme de yapabilir. URL maskeleyerek yönlendirme sayesinde sitenizi ziyaret eden kullanıcılar belirlediğiniz hedefteki URL’ye yönlendirilmiş olmaktadır.

URL maskelemenin kullanılmasının en bilindik sebeplerinden bir diğeri ise, başka bir URL’nin de arkada çalışıyor olmasını sağlamaktadır. URL maskeleme uygulaması sayesinde internet sitenizin içeriği etkilenmeyecek ve herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Bu sayede internet sitesinin alan adı, siteyi ziyaret eden kullanıcılar için gizlenmiş olacaktır.

URL Maskeleme Nasıl Yapılır?

URL maskeleme yapabilmek için çerçeveli iletme adı verilen bir çerçeve kullanılması gerekmektedir. Farklı sebepler dolayısıyla bazı internet sitesi sahipleri tarafından tercih edilen URL maskeleme, bazı kullanıcılar tarafından da desteklenmemektedir. Kullanıcıların URL maskelemesinin altında farklı sebepler yatabileceği gibi, URL maskeleme bu konularda kullanıcılara yardım sağlayabilir.

URL ya da etki adı maskeleme olarak kullanılan bu yöntemin, SEO için olumlu sonuçlar doğurmadığı bilinmektedir. Bu sebeple her internet sitesi sahibinin kullanıcısı olmadığı bu yöntemin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Etki alanı maskeleme olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde, internet sitelerinin gerçek alan adları, siteyi kullanan kullanıcılardan gizlenecektir. Bu yöntemi gerçekleştirmek isteyen internet sitesi sahiplerinin izleyebilecekleri farklı yollar bulunmaktadır. Bunlardan ilki çerçeve kümesi kullanmak olarak bilinmektedir. Satır içi çerçeve veya çerçeve kümesi olarak kullanılan bu yöntem, internet sitesinin gömülü bir çerçeveye sahip olmasını sağlayacaktır. Bu yöntem sayesinde gömülü bir çerçeveye sahip olan internet sitesi, başka bir siteye yönlendirilmektedir. Bu yöntem için kullanılan bir diğer yöntem ise, URL yani etki alanının yeniden yazılması şeklinde gerçekleşmektedir. Son olarak kullanım yöntem ise, sanal barındırma adıyla anılmaktadır.

Etki alanının maskelenmesi yöntemi ile, sitenizi kontrol eden kullanıcılardan gerçek URL’nizi sakladığınızı göz ardı etmemeniz gerekir. Bu durumun farklı avantajları olabileceği gibi, arama motorlarında internet sitenizin görünür olmaması gibi dezavantajları da bulunmaktadır.

URL maskeleme avantajları arasında orijinal URL adının görülmemesi bulunur. Maskeleme seçenekleri gelişmiş seçenekler üzerinden yapılandırılabilmektedir. Maskeleme ile ilet yöntemi sayesinde internet sitenizi ziyaret eden kullanıcılar gezinme çubuğunda URL’nizi görmemektedir. Ancak bu aşamada yaptığınız değişiklikler için maskeleme ile ilet seçeneği belirtilmelidir. Ardından yaptığınız değişiklikler üzerinde kayıt yaparak, URL gizleme yönteminizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu yöntemin avantajları kadar, dezavantajları olduğunu da göz ardı etmemeniz gerekir.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights