Türkiye'nin En Kaliteli Bulut Hosting Hizmetlerine Hoşgeldiniz!

Bilgi Bankası

Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

Bize Puan Verin

Bilgisayar kullanıma bağlı olarak zamanla yavaşlar, bilgisayar hızlandırma hakkında bazı yöntemler uygulanabilir. Evlerde ve iş yerlerinde bilgisayar kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Kişisel bilgisayarlar ve iş için kullanılan bilgisayarlar farklı amaçlar için kullanılsa da zamanla yıpranma olabilir. Bilgisayarın sahip oldukları işletim sistemi ve programlar düzenli aralıklar ile güncellenir. Yapılan güncellemeler sonucunda bilgisayarlarda yavaşlama yaşanabilir.

Bilgisayar Neden Yavaşlar?

Bilgisayar üzerinde kurulu olan bazı işletim sistemleri bulunur. Kullanıcılar, bilgisayarı kullanım alanına göre bir ya da daha fazla işletim sistemini kullanabilir. İşletim sistemleri zaman içinde bazı sorunlar çıkartabilir.  Eksik dosyalar, çöp dosyaları, güncel olmayan sürücüler, yanlış ayarlar ve bozuk kayıt giderleri gibi sorunlar artıkça bilgisayarın hızı düşmeye başlar. Uygulanacak yöntemler, HDD kullanan kişiler için oldukça etkili bir artış sağlayacak.

Çöp Dosyaların Temizlenmesi

Kullanılan çoğu programın geçici ve günlük dosyaları bulunur. Bu dosyalar zaman içinde bilgisayar içinde birikmeye başlar. Dosyalar ile dolan bilgisayar ağırlaşmaya ve ardından yavaşlamaya yol açar. Bu sorunu çözmek için kullanıcıların yapması gereken; çöp dosyaları temizlemektir. Bilgisayarda bulunan çöp dosyaları temizlemek için şu adımlar izlenmelidir;

  • Windows+ R tuşuna basılmalı ve ardından çalıştır penceresi açılmalıdır,
  • Ekrana gelen pencereye %temp% yazılıp giriş yapılır,
  • Komutun ardından açılan bütün dosyalar seçilir ve silinir,
  • Yönetici izni istenmesi durumunda onay verilmelidir.

Dosyaların silinmesi, bilgisayarın akışına herhangi bir tehdit oluşturmaz. İşlevsiz dosyaları oldukça kolay bir şekilde temizlemek için uygulanacak yöntemlerden biridir. İndirilen bazı yazılım dosyaları, tehlikeli olabilir ve bu dosyalar yine bu kısımda depolanır. Temizleme işlemi aynı zamanda zararlı ajanların da silinmesine yardımcı olur.

Gereksiz Programların Kapatılması

Bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasında bulunanlardan biri de gereksiz programların kapatılmasıdır. Kullanıcının bilgisayarı açması ile birlikte kullanılan programlar da açılır. Kullanılmayan programlar bilgisayarı açılırken yavaşlatabilir. Geç açılan bilgisayarlarda sorun bu olabilir. Kullanıcılar, başlangıçta açılan programların açılmaması adına bazı önlemler alabilir. Programları kapatmak için izlenecek adımlar şu şekilde sıralanır;

  • Görev çubuğu üzerinden sağ tık ile Görev Yöneticisi açılır,
  • Görev Yöneticisi ekranında üst kısımda bulunan sekmelerden Başlangıç açılır,
  • Ekranda bulunan pencere üzerinde istenmeyen ve kullanılmayan programlar sağ tık aracılığı ile devre dışı bırakılabilir,
  • Devre dışı bırak işlemi tamamlandıktan sonra pencere kapatılabilir.

Sürücülerin Güncellenmesi

Bilgisayar üzerinde bulunan sürücüler, eski sürümde takılı kalabilir. Kullanıcılar, sürücüleri kontrol etmelidir. Yeni sürücüler sayesinde donanım performansında artış gözlenir. Ağ bağdaştırıcısı ve ekran kartlarında yapılan sürücü güncellemeleri, bilgisayarın hızını yükseltmekte oldukça etkilidir. Güncel sürücü kullanımından dolayı daha kararlı ve performansı yüksek kullanım deneyimi sağlanır.

Diskin Taranması ve Dosya Kontrolü

Windows kullanılan bilgisayarlarda diskin taranması gerekir. Bilgisayarın tutarlılığını gözden geçirmek adına oldukça etkili bir yöntemdir. Disk üzerinde eksik ya da hasarlı dosya bulunması durumunda en kısa sürede tespit edilmeli ve tamir edilmelidir. Tamir edilen dosyalar, bilgisayarın hızını artırmak için önemlidir.

Virüs ve Casus Yazılımların Taranması

Bilgisayar üzerinde kurulu olan sistemlerin virüs ve casus yazılımlara karşı taranması, bilgisayarı hızlandırmak açısından başarılı bir yöntemdir. Tarama yapmak için kullanıcılar farklı programları tercih edebilir. Virüslerin ve yazılımların taranması için kullanılan programlar temizleme işlevi de gösterebilir. Bu programın yanında aynı zamanda casus yazılım önleyici programlar kullanılması daha destekleyici olabilir. Antivirüs programları, sistemin performansı üzerinde diğer programlara göre daha az yer kaplar. Virüslerden korunmak için kullanılan programın özellikleri dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Ücretsiz programlardan yararlanılabileceği gibi abonelik sistemi ile çalışan programlar da bulunur.

Benzer Yazılar
Bilgi Bankası

En İyi Web Tarayıcıları 2023

Bilgi Bankası

Hayalet Gösterge Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgi Bankası

En İyi Antivirüs Programları

Bilgi Bankası

Uydu Alıcısı Nedir, Nasıl Çalışır? Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Verified by MonsterInsights